Týmto hrncom a panviciam sa radšej vyhnite. Zradný je kuchynský riad z teflónu, hliníka a medi

Zdieľať
panvice

Než začneme variť, obvykle sa zamýšľame nad tým, z ktorých surovín si pripravíme konkrétne jedlo a či tento pokrm bude zdravý. Na čo zabúdame, je zdravotná nezávadnosť niektorých hrncov a panvíc. Aj zdravé jedlo pripravené na panvici z nesprávneho materiálu sa totiž môže premeniť na jed. Ktorým typom kuchynského riadu by sme sa mali radšej vyhnúť?

Sporný teflónový riad. Naozaj spôsobuje rakovinu?

O škodlivosti panvíc a hrncov z teflónu sa hovorí už veľmi dlhú dobu, napriek tomu ich všetci stále používame. Snáď v každej slovenskej domácnosti nájdete aspoň jednu teflónovú panvicu. Čím je kuchynský riad vyrobený z tohto materiálu tak škodlivý? Ohľadom negatívneho vplyvu teflónu na ľudské zdravie sa medzi odborníkmi vedú dlhé diskusie, mnohí z nich sa však prikláňajú k tomu, že je tento materiál karcinogénny.

Akým spôsobom sa do vášho tela môže dostať nadmerné množstvo teflónu? Keď takú teflónovú panvicu pri varení poškriabete napríklad kovovou lyžičkou alebo naberačkou, do pripravovaného jedla sa začnú uvoľňovať kúsky teflónu. Teflón sa môže do jedla dostať aj vtedy, keď teflónovú panvicu zahrejete na extrémnu teplotu. Výrobcovia preto radia, aby ste teflónový riad zahrievali až vtedy, keď v ňom máte potrebné suroviny, a aby ste ho rozhodne nerozpaľovali na maximum. Pri varení na tomto type kuchynského riadu používajte tiež drevenú varešku, ktorou teflónový povrch rozhodne nepoškriabete.

Vyhnite sa tiež hliníku. Závažným spôsobom ničí nervový systém

Hliníkový riad a príbory, ktoré boli bežnou súčasťou kuchýň našich babičiek, našťastie odvial čas. Hrnce, panvice či príbory z tohto materiálu boli síce lacné, ale v dôsledku postupného uvoľňovania hliníka do ľudského tela spôsobovali vážnejšie zdravotné problémy.

Pokiaľ máte hliníkový riad ešte doma, radšej sa ho zbavte. Hliník, ktorý sa z neho uvoľňuje, totiž negatívne ovplyvňuje zdravie srdca a pľúc. Najvážnejší vplyv má však na nervový systém, pretože zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby či rozvoja demencie.

Riad z pocínovanej medi. Nebezpečenstvo pre štítnu žľazu

Veľmi kontroverzné sú aj hrnce a panvice z pocínovanej medi. Bezpečné pre vaše zdravie sú vtedy, keď ich používate do 250 stupňov Celzia. Pokiaľ túto teplotu prekročíte, začne sa do vášho tela uvoľňovať toxická meď. V dôsledku tejto skutočnosti trpí najčastejšie vaša štítna žľaza a váš imunitný systém.

Panvice a hrnce, v ktorých môžete variť bez obáv

Každý druh panvíc aj hrncov do pripravovaných pokrmov uvoľňuje určité množstvo škodlivých látok. Medenému, hliníkovému aj teflónovému riadu by ste sa preto mali radšej vyhnúť. Bez obáv môžete variť v zdravších alternatívach kuchynských panvíc a hrncov. Zdravotne nezávadný je predovšetkým liatinový riad, sklenený riad a tiež nerezový riad, ktorý sa v našich kuchyniach teší v súčasnosti najväčšej obľube.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané