Týchto 12 potravín rozpustí a vyplaví usadený cholesterol z vašich ciev

Zdieľať
01 9.jpg

Každým dňom pribúda počet ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Rovnako sa zvyšuje aj počet úmrtí súvisiacich s komplikáciami, ako sú srdcový infarkt či mozgová mŕtvica.

Jedným z hlavných rizík vzniku kardiovaskulárnych ochorení sú upchaté cievy. Tie totiž prenášajú krv s kyslíkom a výživnými látkami do celého tela.

Zdravé cievy sú pružné, silné, elastické a neobsahujú žiadne usadeniny. Keď sa však v cievach vytvorí tuky, cholesterol alebo iné látky, môžu sa upchať a následne zúžiť alebo stvrdnúť.

Tento stav, ktorý spôsobuje zníženie krvného prietoku cievami, sa nazýva ateroskleróza.

K upchatie ciev nedôjde cez noc. Ich blokácia nastáva v priebehu dlhšieho času. Na vzniku tohto ochorenia sa vo veľkej miere podieľa aj strava a celkový životný štýl.

Dobrou správou je, že pomocou niektorých zdravých potravín môžete predísť upchatiu ciev a ďalším sprievodným ochoreniam.

Dnes vám prezradíme 12 najúčinnejších potravín, s ktorými si prečistíte svoje cievy od usadeného cholesterolu:

1) Cesnak

Skvelým prírodným čistiacim prostriedkom na cievy je cesnak. Je bohatý na antioxidanty, ktoré bránia pôsobeniu voľných radikálov stojacich za vznikom srdcových ochorení a upchatých ciev.

Pravidelná konzumácia cesnaku znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. Rozširuje tiež krvné cievy, zlepšuje krvný obeh a pomáha predchádzať kôrnateniu tepien.

Štúdia z roku 2016, publikovaná v časopise Výživa, uvádza, že extrakt z cesnaku pomáha znižovať objem povlaku v koronárnej artérii u pacientov s metabolickým syndrómom.

Konzumujte 1 až 2 čerstvé strúčiky cesnaku každé ráno spolu s iným jedlom, pretože sám o sebe môže podráždiť žalúdok.

Je vhodné ho pridávať aj do polievok, šalátových dressingov, či rôznych jedál.

Po zahriatí však časť svojich účinkov stráca, preto uvareného cesnaku treba skonzumovať o niečo viac ako surového, aby ste dosiahli rovnakého účinku.

2) Granátové jablká

Granátové jablká majú vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Pomáhajú tiež znižovať tukové usadeniny v tepnách, čím predchádzajú vážnym zdravotným problémom, ako je ateroskleróza.

Toto ovocie tiež stimuluje tvorbu oxidu dusnatého v tele, ktorý udržuje vaše cievy priechodné a zabezpečuje zdravé prúdenie krvi.

Zabraňuje tiež tvorbe povlakov a krvných zrazenín v cievach.

Štúdia z roku 2004, zverejnená v časopise Klinická výživa, uvádza, že u pacientov so zúženými vencovitými tepnami, ktorí pili šťavu z granátového jablka počas troch rokov, došlo k náprave hrúbky tepien, k zníženiu krvného tlaku a zníženie hladiny zlého cholesterolu (LDL).

Štúdia z roku 2013 zverejnená v časopise Ateroskleróza uvádza, že extrakt z granátového jablka pôsobí proti ateroskleróze, pretože znižuje oxidačný stres a zápal v stenách ciev.

Konzumujte 1 až 2 granátové jablká denne. Rovnako môžete vypiť 1 pohár šťavy z granátových jabĺk denne.

3) Zelený čaj

Zelený čaj – predovšetkým zelený čaj Matcha bohatý na výživné látky – má vysoký obsah katechínov, antioxidačných rastlinných fenolov, ktoré bránia vstrebávaniu cholesterolu počas trávenia.

Vychutnajte si jednu alebo dve šálky zeleného čaju denne, aby ste si zlepšili hladinu krvných lipidov a pomohli znížiť upchatiu ciev.

Zelený čaj tiež prirodzene posilňuje metabolizmus, vďaka čomu vám pomôže ľahšie schudnúť a podporiť kardiovaskulárne zdravie.

4) Špenát

Táto chutná a výživná listová zelenina má mnohé zdravotné prínosy. Tým najdôležitejším je to, že udržiava zdravie srdca.

Špenát je bohatým zdrojom oxidu dusnatého, ktorý tepny chráni pred kôrnatením, usadeninami a zrážaním krvi.

Štúdia z roku 2015, publikovaná vo Výskumu pre klinickú výživu, uvádza, že 7 denná konzumácia špenátu, môže pomôcť znížiť stuhnutosť ciev.

Navyše, vďaka jeho vysokému obsahu vitamínov A a C pomáha predchádzať tomu, aby sa škodlivý LDL cholesterol nalepil na steny ciev, a tým znižuje riziko vzniku aterosklerózy.

Špenát má tiež vysoký obsah draslíka a kyseliny listovej, ktoré sa považujú za dve najdôležitejšie látky bojujúce proti vysokému cholesterolu a krvnému tlaku.

Konzumujte aspoň 1/2 šálky špenátu denne. Túto zeleninu si môžete vychutnať aj v šalátoch, polievkach, v šťavách alebo smoothies.

5) špargľa

Špargľa prirodzene čistí vaše cievy. Znižuje krvný tlak a predchádza vzniku krvných zrazenín.

Vitamíny skupiny B, predovšetkým vitamín B6, pomáhajú znížiť hladinu homocysteínu (aminokyseliny spojené s ochorením srdca) a hladinu C-reaktívneho proteínu (zápalového markeru).

Štúdia z roku 2005 zverejnená v časopise Cirkulácia uvádza, že zvýšené hladiny homocysteínu naznačujú zvýšené riziko ochorenia koronárnych artérií a krvných zrazenín v tepnách a žilách.

Špargľa je účinný pri znížení hladín homocysteínu, pretože má vysoký obsah kyseliny listovej a vitamínov B6 a B12.

Rovnako tak stimuluje tvorbu glutatiónu v tele. Ide o antioxidant, ktorý bojuje proti zápalom a zabraňuje poškodeniu v dôsledku oxidácie, ktorá môže viesť k upchatiu alebo zablokovaniu ciev.

Navyše vitamín K v špargle zabraňuje kôrnateniu tepien a udržuje vápnik mimo arteriálnej obloženie.

Túto chutnú zeleninu konzumujte pravidelne a čo najviac. Môžete si ju pripraviť ako predjedlo alebo prílohu.

6) Avokádo

Avokádo obsahuje vysoké množstvo zdravých tukov a iných výživných látok, ktoré znižujú škodlivý LDL cholesterol.

Zdravý HDL cholesterol pomáha udržiavať tepny čisté.

Štúdia z roku 1996 publikovaná v časopise Lekársky výskum uvádza, že vysoká hladina mononenasýtených mastných kyselín v avokáde môže zlepšiť tukové profily u zdravých pacientov, ale hlavne u pacientov s vysokým cholesterolom, dokonca aj keď trpia izolovanú hypertriglyceridémiu – zvýšená koncentrácia triglyceridov pri normálnej koncentrácii celkového cholesterolu .

Aj vitamín E v avokáde predchádza oxidácii cholesterolu. Obsahuje tiež kyselinu listovú (vitamín B9), ktorá znižuje hladinu homocysteínu v krvi spolu s draslíkom. Ten je zase vhodný na znižovanie krvného tlaku.

Konzumujte 1/2 avokáda denne. Môžete ho dokonca použiť ako zdravú náhradu za maslo na chlieb či toast alebo smotanu. Je výbornou prísadou do rôznych nátierok.

článok pokračuje na druhej stránke ….

7) Kurkuma

Kurkuma obsahuje aktívnu látku kurkumín, ktorá má protizápalové a antioxidačné účinky, čím pomáha zlepšovať zdravie srdca.

Kurkumín pomáha chrániť kardiovaskulárny systém pred poškodením tým, že znižuje a predchádza zaneseniu tepien. Okrem toho znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Štúdia z roku 2015 publikovaná v medzinárodnom časopise Klinické a experimentálne patológie zistila, že kurkuma je účinná pri prevencii zanesení tepien a pri zlepšovaní zdravia srdca.

Táto štúdia ďalej uvádza, že zlepšenie priepustnosti koronárnych tepien kurkumín môže súvisieť s jeho protizápalovým účinkom.

Pridajte 1 čajovú lyžičku kurkumy do pohára vody. Pridajte aj štipku korenia, ktorý uľahčuje vstrebávanie kurkumínu v čreve. Pite to 1 až 2 krát denne.

8) Brokolica

Brokolica je ďalšia zelenina plná vitamínu K, ktorý pomáha predchádzať vápenateniu a kôrnatenie tepien.

Tým, že budete jesť brokolicu s obsahom vitamínu K a antioxidantov, zabránite oxidácii LDL cholesterolu, ktorá môže viesť k vážnym srdcovým ochorením.

Táto úžasná zdravá zelenina obsahuje tiež veľa vlákniny, ktorá pomáha normalizovať krvný tlak a znižovať stres spôsobujúce trhliny a časom budovanie nánosov v cievach.

9) Jablká

Jedno jablko denne je tajným receptom pre čisté cievy. Jablká obsahujú určitý typ vlákniny známe ako pektín, ktorá znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Zasahuje do vstrebávanie žlčových kyselín, ktoré nútia pečeň vytvárať viac žlče z cholesterolu. Okrem toho vysoké množstvo flavonoidov v jablkách pomáha znižovať riziko srdcových ochorení a iných kardiovaskulárnych ochorení.

Rovnako draslík a horčík v jablkách pomáhajú udržiavať krvný tlak pod kontrolou. Štúdia z roku 2013 publikovaná v časopise Funkčné potraviny naznačuje, že denná konzumácia jabĺk podporuje kardiovaskulárne zdravie.

U zdravých dospelých ľudí v strednom veku, konzumácia jedného jablka denne v priebehu štyroch týždňov znížila o 40% látku v krvi, ktorá je spojená s kôrnatením tepien.

Jablká sú najlepšie v bio kvalite. Jedzte ich spolu so šupkou, aby ste získali maximum ich benefitov.

10) Chia semienka

Táto cenná potravina z mayskej a aztéckej kultúry má nesmierne mnoho zdravotných prínosov. Je to najbohatší rastlinný zdroj omega 3 mastných kyselín.

Kombinácia omega 3 mastných kyselín a vlákniny z nich robí najpriaznivejšie jedlo pre srdce. Chia semienka môžu znížiť hladinu škodlivého LDL cholesterolu, znížiť krvný tlak a vyčistiť vaše tepny.

Túto všestrannú a chutnú potravinu možno konzumovať mnohými spôsobmi.

Pridajte 1 polievkovú lyžicu šalvie semienok do 3 lyžíc vody. Nechajte odstáť 30 minút. Túto gélovou zmes môžete pridať do vášho smoothie, či do iných jedál.

Ďalšou možnosťou je, že je suché pridáte do svojho jogurtu, či ovsených vločiek. Ak si ich chcete vychutnať chrumkavé, nasypte je na suché jedlo, ako sú šaláty.

Chia semienka absorbujú veľa vody, preto je dôležité, aby ste zostali dobre hydratovaní pri ich konzumácii.

11) Ľanové semienka

Jedným z najlepších zdrojov kyseliny alfa-linolénovej (ALA) sú ľanové semienka.

Sú známa svojou schopnosťou znižovať krvný tlak a zápaly, pomáhajú predchádzať kôrnateniu tepien a zlepšujú celkové zdravie srdca.

12) Brusnice

Brusnice sú ďalším prírodným zdrojom antioxidantov, ktoré prispievajú k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia znížením zlého LDL cholesterolu a zvýšením dobrého HDL cholesterolu.

V skutočnosti má šťava z brusníc oveľa vyššiu antioxidačnú silu než ostatné ovocné šťavy (výnimkou je 100% šťava z bielych alebo červených hrozna).

Doprajte si dva poháre 100% organickej brusnicovej šťavy denne, aby ste si ochránili srdce a zlepšili celkové zdravie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané