- Dobré rady a nápady
- Zdravie
- Týchto 12 potravín rozpustí a vyplaví usadený cholesterol z vašich ciev
Týchto 12 potravín rozpustí a vyplaví usadený cholesterol z vašich ciev
Každým dňom pribúda počet ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Rovnako sa zvyšuje aj počet úmrtí súvisiacich s komplikáciami, ako sú srdcový infarkt či mozgová mŕtvica.
Jedným z hlavných rizík vzniku kardiovaskulárnych ochorení sú upchaté cievy. Tie totiž prenášajú krv s kyslíkom a výživnými látkami do celého tela.
Zdravé cievy sú pružné, silné, elastické a neobsahujú žiadne usadeniny. Keď sa však v cievach vytvorí tuky, cholesterol alebo iné látky, môžu sa upchať a následne zúžiť alebo stvrdnúť.
Tento stav, ktorý spôsobuje zníženie krvného prietoku cievami, sa nazýva ateroskleróza.
K upchatie ciev nedôjde cez noc. Ich blokácia nastáva v priebehu dlhšieho času. Na vzniku tohto ochorenia sa vo veľkej miere podieľa aj strava a celkový životný štýl.
Dobrou správou je, že pomocou niektorých zdravých potravín môžete predísť upchatiu ciev a ďalším sprievodným ochoreniam.
Dnes vám prezradíme 12 najúčinnejších potravín, s ktorými si prečistíte svoje cievy od usadeného cholesterolu:
1) Cesnak
Skvelým prírodným čistiacim prostriedkom na cievy je cesnak. Je bohatý na antioxidanty, ktoré bránia pôsobeniu voľných radikálov stojacich za vznikom srdcových ochorení a upchatých ciev.
Pravidelná konzumácia cesnaku znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. Rozširuje tiež krvné cievy, zlepšuje krvný obeh a pomáha predchádzať kôrnateniu tepien.
Štúdia z roku 2016, publikovaná v časopise Výživa, uvádza, že extrakt z cesnaku pomáha znižovať objem povlaku v koronárnej artérii u pacientov s metabolickým syndrómom.
Konzumujte 1 až 2 čerstvé strúčiky cesnaku každé ráno spolu s iným jedlom, pretože sám o sebe môže podráždiť žalúdok.
Je vhodné ho pridávať aj do polievok, šalátových dressingov, či rôznych jedál.
Po zahriatí však časť svojich účinkov stráca, preto uvareného cesnaku treba skonzumovať o niečo viac ako surového, aby ste dosiahli rovnakého účinku.
2) Granátové jablká
Granátové jablká majú vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Pomáhajú tiež znižovať tukové usadeniny v tepnách, čím predchádzajú vážnym zdravotným problémom, ako je ateroskleróza.
Toto ovocie tiež stimuluje tvorbu oxidu dusnatého v tele, ktorý udržuje vaše cievy priechodné a zabezpečuje zdravé prúdenie krvi.
Zabraňuje tiež tvorbe povlakov a krvných zrazenín v cievach.
Štúdia z roku 2004, zverejnená v časopise Klinická výživa, uvádza, že u pacientov so zúženými vencovitými tepnami, ktorí pili šťavu z granátového jablka počas troch rokov, došlo k náprave hrúbky tepien, k zníženiu krvného tlaku a zníženie hladiny zlého cholesterolu (LDL).
Štúdia z roku 2013 zverejnená v časopise Ateroskleróza uvádza, že extrakt z granátového jablka pôsobí proti ateroskleróze, pretože znižuje oxidačný stres a zápal v stenách ciev.
Konzumujte 1 až 2 granátové jablká denne. Rovnako môžete vypiť 1 pohár šťavy z granátových jabĺk denne.
3) Zelený čaj
Zelený čaj – predovšetkým zelený čaj Matcha bohatý na výživné látky – má vysoký obsah katechínov, antioxidačných rastlinných fenolov, ktoré bránia vstrebávaniu cholesterolu počas trávenia.
Vychutnajte si jednu alebo dve šálky zeleného čaju denne, aby ste si zlepšili hladinu krvných lipidov a pomohli znížiť upchatiu ciev.
Zelený čaj tiež prirodzene posilňuje metabolizmus, vďaka čomu vám pomôže ľahšie schudnúť a podporiť kardiovaskulárne zdravie.
4) Špenát
Táto chutná a výživná listová zelenina má mnohé zdravotné prínosy. Tým najdôležitejším je to, že udržiava zdravie srdca.
Špenát je bohatým zdrojom oxidu dusnatého, ktorý tepny chráni pred kôrnatením, usadeninami a zrážaním krvi.
Štúdia z roku 2015, publikovaná vo Výskumu pre klinickú výživu, uvádza, že 7 denná konzumácia špenátu, môže pomôcť znížiť stuhnutosť ciev.
Navyše, vďaka jeho vysokému obsahu vitamínov A a C pomáha predchádzať tomu, aby sa škodlivý LDL cholesterol nalepil na steny ciev, a tým znižuje riziko vzniku aterosklerózy.
Špenát má tiež vysoký obsah draslíka a kyseliny listovej, ktoré sa považujú za dve najdôležitejšie látky bojujúce proti vysokému cholesterolu a krvnému tlaku.
Konzumujte aspoň 1/2 šálky špenátu denne. Túto zeleninu si môžete vychutnať aj v šalátoch, polievkach, v šťavách alebo smoothies.
5) špargľa
Špargľa prirodzene čistí vaše cievy. Znižuje krvný tlak a predchádza vzniku krvných zrazenín.
Vitamíny skupiny B, predovšetkým vitamín B6, pomáhajú znížiť hladinu homocysteínu (aminokyseliny spojené s ochorením srdca) a hladinu C-reaktívneho proteínu (zápalového markeru).
Štúdia z roku 2005 zverejnená v časopise Cirkulácia uvádza, že zvýšené hladiny homocysteínu naznačujú zvýšené riziko ochorenia koronárnych artérií a krvných zrazenín v tepnách a žilách.
Špargľa je účinný pri znížení hladín homocysteínu, pretože má vysoký obsah kyseliny listovej a vitamínov B6 a B12.
Rovnako tak stimuluje tvorbu glutatiónu v tele. Ide o antioxidant, ktorý bojuje proti zápalom a zabraňuje poškodeniu v dôsledku oxidácie, ktorá môže viesť k upchatiu alebo zablokovaniu ciev.
Navyše vitamín K v špargle zabraňuje kôrnateniu tepien a udržuje vápnik mimo arteriálnej obloženie.
Túto chutnú zeleninu konzumujte pravidelne a čo najviac. Môžete si ju pripraviť ako predjedlo alebo prílohu.
6) Avokádo
Avokádo obsahuje vysoké množstvo zdravých tukov a iných výživných látok, ktoré znižujú škodlivý LDL cholesterol.
Zdravý HDL cholesterol pomáha udržiavať tepny čisté.
Štúdia z roku 1996 publikovaná v časopise Lekársky výskum uvádza, že vysoká hladina mononenasýtených mastných kyselín v avokáde môže zlepšiť tukové profily u zdravých pacientov, ale hlavne u pacientov s vysokým cholesterolom, dokonca aj keď trpia izolovanú hypertriglyceridémiu – zvýšená koncentrácia triglyceridov pri normálnej koncentrácii celkového cholesterolu .
Aj vitamín E v avokáde predchádza oxidácii cholesterolu. Obsahuje tiež kyselinu listovú (vitamín B9), ktorá znižuje hladinu homocysteínu v krvi spolu s draslíkom. Ten je zase vhodný na znižovanie krvného tlaku.
Konzumujte 1/2 avokáda denne. Môžete ho dokonca použiť ako zdravú náhradu za maslo na chlieb či toast alebo smotanu. Je výbornou prísadou do rôznych nátierok.
článok pokračuje na druhej stránke ….