Tvaroh- prečo je tak zdravý?

Zdieľať
How_to_make_curd_at_home_video.jpg

Tvaroh – skvelý mliečny potravinársky výrobok, a to nielen pre profesionálnych športovcov.

Tvaroh je mliečnym výrobkom, ktorý je zvyčajne tuhšej konzistencie a bielej farby. Vytvára sa zrážaním kazeínu , jednej zo základných mliečnych bielkovín. Pre rôzny obsah tuku sa delí na plnotučný, nízkotučný alebo plne odtučnený. Nie každý vie, že tvaroh je lepšie trávený než proteíny mäsa a rýb.

Nic cooks goats curd 1.jpg

Užitočné látky v tvarohu

Okrem toho, že je veľmi dobre stráviteľný, má v sebe aj veľa užitočných látok . Čo sa týka minerálnych látok, je bohatý na vápnik , draslík, horčík, mangán, zinok, meď, selén, nechýbajú aminokyseliny – lyzín, metionín , ideálny produkt k znižovaniu cholesterolu.

Tvaroh normalizuje proces krvotvorby, nervového systému a metabolizmu. Ideálny je na večeru, pretože podporuje dobré zdravie a spánok. V tvarohu nájdete veľa vitamínov a minerálov – vitamín B6, B12, A, C, D, E, riboflavín, tiamín, kyselinu listovú a dokonca aj betakarotén.

Najdôležitejšou výhodou tvarohu je vysoký obsah vápnika

Nedávne štúdie ukázali, že táto skutočnosť robí z tvarohu potravinu, ktoré je vhodná nielen pre zuby, kosti a väzy, ale aj na zabránenie rakoviny, posilňuje totiž medzibunkovú komunikáciu . Vedci tiež poznamenali, že ľudia s dostatkom vápnika, majú mladistvý vzhľad. A ak ste ochoreli, tvaroh vám pomôže sa zotaviť.

How_to_make_curd_at_home_video.jpg

Ako tvaroh použiť?

Podľa stravovacích zásad sa tvaroh hodí k zelenine(uhorkám, kapusta, reďkovkovým, paprike, fazuli, cibuli, cesnaku, repe), sladkému ovociu (hruška, melón, sladké jablká, jahody,) syra a orechom . Pokiaľ ide o koreniny, ktorým môžete tvaroh obohatiť, najlepšie je rasca, paprika, čierne korenie, šalvia, pažítka, cibuľa, tymiánu a horčici. Taktiež vanilka, škorica a med. Tento mliečny výrobok by sa mal vždy podávať s čerstvou zeleninou alebo ovocím. Dôvodom je, že organizmus nedokáže spracovať niektoré vitamíny a minerály bez dodatočnej pomoci. V tom prípade sa len preženú našim tráviacim traktom a nezanechajú nám žiadne výživové hodnoty. Živiny v ovocí a zelenine tak pomôžu s hodnotnejším trávením tvarohu.

Tvaroh zasýti

Ak ste na diéte, tvaroh pred spaním je užitočný pre kontrolu chuti do jedla. Ako už sme v článku spomenuli, obsahuje typ bielkoviny zvanej kazeín, ktorú vaše telo trávi pomalšie ako iné druhy bielkovín . Vzhľadom k pomalému trávenie a vysokej úrovni sýtosti, môže tvaroh potláčať hlad počas noci. Tvaroh sa trávi pomaly, ale ľahko. Je odporúčanú zložkou stravy, pokiaľ zo zdravotných dôvodov musíte držať diéty kvôli problémom so žlčníkom, črevami, žalúdkom, či pečeňou. Môžu ho konzumovať aj cukrovkári, osoby trpiace nadváhou, alebo obezitou.

Zdravotné benefity tvarohu

  • Obsahuje široké spektrum aminokyselín
  • Obsahuje kazeín – pomalá bielkovina, zasýti, pomaly sa trávia
  • Veľký zdroj bielkovín

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané