Uvarte si chutnú a výživnú brokolicovú polievku, ktorá vás zasýti a zahreje. V tomto recepte zohráva dôležitú úlohu nastrúhaný syr, ktorý dodá polievke výraznú chuť a krémovú konzistenciu. V článku sa dozviete, ako správne pripraviť brokolicu, aby si zachovala svoju farbu, chuť a výživné hodnoty.
Chutná a výživná brokolicová polievka
Brokolica patrí medzi zeleninu, ktorá má mnoho priaznivcov aj odporcov. Často je problémom nesprávna príprava, ktorá môže spôsobiť stratu farby, mdlú chuť a kašovitú konzistenciu. Dôležité je brokolicu variť krátko – približne 5-10 minút vo vriacej vode alebo na pare, v závislosti od veľkosti ružičiek. Takto si zachová svoju pevnosť a chrumkavosť.
Pri varení brokolicovej polievky je ideálne pridať brokolicu až neskôr, po pridaní ingrediencií, ktoré potrebujú dlhšiu dobu prípravy, ako sú zemiaky alebo koreňová zelenina. Tento trik vám zaručí, že brokolica bude v polievke dokonale pripravená.
Náš recept na brokolicovú polievku navyše obsahuje nastrúhaný syr, ktorý dodá polievke krémovú konzistenciu a bohatú chuť. Tento syrový bonus robí polievku nielen chutnou, ale aj veľmi výživnou. Skúste náš recept a presvedčte sa sami, že brokolicová polievka môže byť skutočne vynikajúca.
Brokolicová polievka s čedarom
Doba prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
- 1 väčšia brokolica
- 1 väčšia mrkva
- 150 g strúhaného čedaru
- 50 g masla
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice hladkej múky
- 500 ml vývaru
- 250 ml mlieka alebo smotany (prípadne kombinácia)
- soľ, korenie
- muškátový oriešok (možno vynechať)
Príprava:
- Brokolicu umyte a rozoberte na ružičky. Cibuľu nasekajte nadrobno a mrkvu postrúhajte nahrubo.
- V hrnci na miernom plameni rozpustite maslo a orestujte na ňom cibuľu doružova. Potom pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a zasypte múkou. Krátko orestujte, potom zalejte studeným vývarom a metličkou dôkladne rozšľahajte dohladka, aby v polievke neboli hrudky.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte, pridajte štipku muškátového orieška a priveďte do varu. Do vriaceho základu nasypte nastrúhanú mrkvu a ružičky brokolice. Nechajte na miernom plameni variť asi 10 minút do zmäknutia.
- Akonáhle bude zelenina mäkká, vlejte do polievky mlieko alebo smotanu a prisypte nastrúhaný čedar. (Časť syra môžete nechať na posypanie polievky pri podávaní.) Všetko dôkladne premiešajte a nechajte pozvoľna prehriať, aby sa syr úplne rozpustil.