Nielenže sú spolu s omega-6 nevyhnutné pre zdravie, ale chudnutie dokonca urýchľujú.
Omega-3 a omega-6 sú polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré patria medzi esenciálne kyseliny, čo znamená, že ich musíte prijímať stravou, telo si ich nevie samo vytvoriť.
Omega-3 a omega-6
Rozdiel medzi kyselinami omega-3 a omega-6 spočíva v ich chemickej štruktúre. Hoci sú obe dve zásadné pre vaše zdravie, aby ste sa stretli s ich pozitívnymi účinkami, musíte zjednodušene povedané zvýšiť príjem omega-3.
V priemernom jedálničku je omega-6 dostatok, niekedy aj prebytok. Je to tým, že sa nachádza tak v mäse, mlieku, syroch, vajíčkach, a v mnohých ďalších rastlinných zdrojoch. Aby telo fungovalo správne, je dôležité dosiahnuť vyrovnaný pomer omega-3 a omega-6, čo je práve ten problém.
Dávajte pozor na ich nepomer
Vysokým prijímaním omega-6 mastných kyselín voči nízkemu prijímaniu omega-3 môžu vzniknúť niektoré zdravotné ťažkosti. Zvyšuje sa riziko srdcových ochorení, vzniku zápalov alebo problémov s kĺbmi. Oplatí sa dbať na vyváženosť.
Niektorí sa často snažia pedantne dodržiavať zásady zdravej životosprávy, pričom zabúdajú na pravidlo všetko s mierou.
S omega-3 je chudnutie rýchlejšie
Nenasýtené mastné kyseliny dosť využívajú športovci, hlavne kvôli prehĺbeniu regenerácie. Tieto zdravé tuky zároveň tiež bojujú s veľkým vypätím svalstva po intenzívnom tréningu. Omega-3, ktoré zlepšujú športový výkon, by mali byť vaším najlepším parťákom. Pomáhajú s redukciou nadváhy a nadbytočného podkožného tuku. U osôb, ktoré ich pravidelne dopĺňali, bolo spaľovanie tukov o 20 percent účinnejšie. Vďaka nim tiež telo dokáže pri nejakej aktivite lepšie využiť energiu z tukov.
Ako omega-3 doplniť?
Doplniť ich môžete v podobe morských rýb a iných morských živočíchov, tiež prostredníctvom repkového oleja, šalvie semienok, konopného a ľanového semienka a orechov.