Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tu je tajný trik, ktorý nikto nepozná: takto môžete nakrájať až 100 cibúľ bez sĺz!

reklama:
Youtube.com

Cibuľa je základom mnohých jedál. Bohužiaľ je s ňou spojená aj jedna nepríjemnosť, jej krájanie so sebou prináša plač. Cez slzy často ani poriadne nevidíme, čo nám znemožňuje ďalšiu prípravu jedla. Dnes pre vás máme niekoľko jednoduchých rád a trikov, ktoré vám krájanie cibule uľahčí, a vy už neuroníte áno slzu.

Prečo pri krájaní cibule plačeme?

Ak vás niekedy napadlo, prečo vlastne pri krájaní cibule plačeme a prečo nás páli oči, tak vedzte, že na vine sú sírne zložky, ktoré cibule v hojnom množstve obsahuje. Keď cibuľu krájame, dochádza k poškodeniu jej buniek, ktoré začnú uvoľňovať svoj obsah.

Ten ďalej reaguje s aminokyselinami, vzniká sulfónová kyselina, ktorá sa potom rýchlo mení na dráždivý plyn. Ten sa ľahko šíri priestorom a dráždi naše oči a nos. Čím mladší cibule je, tým viac nás zvyčajne dráždi.

Ako pri krájaní neplakať?

Jeden z trikov, ktorý používajú šéfkuchári, spočíva v správnom odkrojenou spodnej časti cibuľa, tam, kde má cibuľa časť, z ktorej vyrastajú korene. Tá totiž obsahuje týchto zložiek najviac. Nemožno ale túto časť odkrojiť vodorovne, ako mnohí z nás robí, musíme zájsť nožom šikmo do hĺbky a odstrániť časť, ktorá má tvar kužeľa. Potom zvyšok cibule olúpeme a nakrájame tak, že časťou s otvorom postavíme cibuľu dole, aby sa prípadné zvyšné plyny neprenášali, potom cibuľu bez problémov nakrájame.

Ďalšie možnosti

Existuje aj veľa ďalšej rád, ako pri krájaní cibule predísť plaču. Jednou z tých komičtějších je krájať cibuľu v potápačských či lyžiarskych okuliaroch, ktoré vaše oči a nos od dráždivých plynov ochráni. Ďalšími známymi radami je vloženie cibule na niekoľko minút do mrazničky či krájať cibuľu u ventilátora. Pomôcť môže i studená voda.

Ošúpte cibuľu pod prúdom studenej vody a než ju začnete krájať, cibuľu i nôž nechajte vo vode chvíľku namáčať. Od plaču nás vraj môže ochrániť aj zapálená sviečka, jej plameň znižuje prúdenie vzduchu, a aróma cibule sa tak rýchlo nešíri.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

66041617_10214129279537987_1873331762327715840_n.jpg
Autor Dátum 9. februára 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.