Tu je tajný trik, ktorý nikto nepozná: takto môžete nakrájať až 100 cibúľ bez sĺz!

Zdieľať
Youtube.com

Cibuľa je základom mnohých jedál. Bohužiaľ je s ňou spojená aj jedna nepríjemnosť, jej krájanie so sebou prináša plač. Cez slzy často ani poriadne nevidíme, čo nám znemožňuje ďalšiu prípravu jedla. Dnes pre vás máme niekoľko jednoduchých rád a trikov, ktoré vám krájanie cibule uľahčí, a vy už neuroníte áno slzu.

Prečo pri krájaní cibule plačeme?

Ak vás niekedy napadlo, prečo vlastne pri krájaní cibule plačeme a prečo nás páli oči, tak vedzte, že na vine sú sírne zložky, ktoré cibule v hojnom množstve obsahuje. Keď cibuľu krájame, dochádza k poškodeniu jej buniek, ktoré začnú uvoľňovať svoj obsah.

Ten ďalej reaguje s aminokyselinami, vzniká sulfónová kyselina, ktorá sa potom rýchlo mení na dráždivý plyn. Ten sa ľahko šíri priestorom a dráždi naše oči a nos. Čím mladší cibule je, tým viac nás zvyčajne dráždi.

Ako pri krájaní neplakať?

Jeden z trikov, ktorý používajú šéfkuchári, spočíva v správnom odkrojenou spodnej časti cibuľa, tam, kde má cibuľa časť, z ktorej vyrastajú korene. Tá totiž obsahuje týchto zložiek najviac. Nemožno ale túto časť odkrojiť vodorovne, ako mnohí z nás robí, musíme zájsť nožom šikmo do hĺbky a odstrániť časť, ktorá má tvar kužeľa. Potom zvyšok cibule olúpeme a nakrájame tak, že časťou s otvorom postavíme cibuľu dole, aby sa prípadné zvyšné plyny neprenášali, potom cibuľu bez problémov nakrájame.

Ďalšie možnosti

Existuje aj veľa ďalšej rád, ako pri krájaní cibule predísť plaču. Jednou z tých komičtějších je krájať cibuľu v potápačských či lyžiarskych okuliaroch, ktoré vaše oči a nos od dráždivých plynov ochráni. Ďalšími známymi radami je vloženie cibule na niekoľko minút do mrazničky či krájať cibuľu u ventilátora. Pomôcť môže i studená voda.

Ošúpte cibuľu pod prúdom studenej vody a než ju začnete krájať, cibuľu i nôž nechajte vo vode chvíľku namáčať. Od plaču nás vraj môže ochrániť aj zapálená sviečka, jej plameň znižuje prúdenie vzduchu, a aróma cibule sa tak rýchlo nešíri.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané