Trpíte na autoimunitné ochorenie? Tu je 5 vitamínov, ktoré by ste mali konzumovať

Zdieľať
autoimunitné ochorenie
Trpíte na autoimunitné ochorenie? Tu je 5 vitamínov, ktoré by ste mali konzumovať Foto: www.freepik.com

Autoimunitné ochorenia sú vo svete najčastejšie. Ak ním trpíte aj vy, čo by ste mali konzumovať?

Autoimunitné ochorenie a jeho liečba

Lekári odporúčajú ľuďom, ktorí trpia na autoimunitné ochorenie, aby konzumovali potraviny, ktoré obsahujú tieto látky:

Vitamín A

Tento vitamín zlepšuje váš imunitný systém. Pri nedostatku vitamínu A sa narúša imunitná obrana slizníc. Preto sa čoraz viac vyskytujú respiračné a gastrointestinálne infekcie. Vitamín A sa nazýva aj retinol, nájdete ho v živočíšnych produktoch. Medzi živočíšne produkty patria ryby, mäkkýše, pečeň a mliečny tuk. Nachádza sa aj v sladkých zemiakoch či v mrkve.

Vitamín D

Nedostatok vitamínu D je spojený s rozvojom systémového lupus erythematosus, reumatoidnej artritídy a diabetes mellitus I. Nedostatok vitamínu D je sprevádzaný aj zvýšeným výskytom infekčných ochorení.

Podobne ako vitamín A, aj vitamín D sa nachádza predovšetkým v živočíšnych a mliečnych tukoch. Ale je tiež syntetizovaný telom, ak strávite asi 20 minút denne na slnku.

Vitamín K2

Vitamín K2 je účinný pri liečbe imunitného systému ale mal by pomáhať aj ľuďom s roztrúsenou sklerózou. Nachádza sa v japonských sójových bôboch, nazývaných natto. Ak sa vám nedarí zohnať tento produkt, jedzte paštétu z husacej a kuracej pečene. Ďalej konzumujte tvaroh, syry a vaječný žĺtok.

Železo

Pri autoimunitných ochoreniach väčšinou človek trpí na nedostatok železa. Jedzte špenát, pečeň a hovädzie mäso, sú bohatým zdrojom železa.

Mikroelementy

Nedostatok selénu, horčíka a zinku je spojený s niektorými autoimunitnými ochoreniami. Dôsledkom toho vzniká v našom tele chronický zápal, ktorý znižuje vstrebávanie životne dôležitých živín. Zvýšte príjem orechov a semienok. Selén sa nachádza v pečeni, hrachu a vo fazuli. Kešu, pohánka a ovsené vločky obsahuje horčík. A zinok je prítomný v píniových orieškoch, jačmenných krúpkach a tavenom syre.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané