Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Trápi vás pálenie záhy?

reklama:

Vieme, čo pomôže.

Budete prekvapení!

pálenie záhy

 

Prejedanie tučnými jedlami a konzumácia alkoholu.

Kto by nedoprial trochu radosti !

Pálenie záhy je bohužiaľ jedným z nedobrých dôsledkov nášho „hýrenia“ .

Ako proti páleniu záhy  bojovať? Tu sú naše tipy …

„Nadmerné množstvo jedla a alkoholu, či ich zlá kombinácia sú najčastejšie príčinou pálenia záhy.“

Preto by už pred prípravou jedla mala predchádzať správna voľba surovín či potravín

a v neposlednom rade aj vyradenie toho, o čom viete, že vám pálenie záhy spôsobí.

Dôležité je zaistiť telu dostatok horčín, aby sa v ňom rozkladali lepšie tuky.

pálenie záhy

„Pre úpravu jedál je lepšie dusenie a varenie, ako pečenie a vyprážanie.

Napriek tomu môžete jedlo vopred upraviť tak, aby bolo ľahko stráviteľné,“

„Napríklad ak budete piecť kura, pomažte ho vopred jogurtom a nechajte odležať.

Potom ho len umyte a pripravte podľa svojho obľúbeného receptu.

Nielenže sa rýchlejšie upečie, ale ľahko sa trávi.

Keď si pripravujete plnenú papriku, do mletého mäsa pridajte rovnakú časť varenej ryže a nepridávajte cesnak ani cibuľu.

Bohato postačia bylinky. “

Dajte prednosť zelenine, ale pripravujte ju šetrným spôsobom,

aby sa zachovali vitamíny, minerály a iné zdravé látky, ktoré obsahuje.

Používajte metódy ako je dusenie, varenie v pare,

ohrievanie vo varných vreckách alebo v keramickom riade.

Ako korenie používajte čerstvé bylinky, soľou šetrite.

Heartburn.jpg

Pozor na perlivé nápoje!

„Samozrejme je dobré dbať na dostatok tekutín, najlepšie vody.

Po jedle si doprajte chvíľu pokoja, aby telo malo možnosť potravu spracovať, “

a  mali  by  ste byť opatrnejší pri konzumácii vitamínu C v podobe šumivých tabliet

a vyhnúť sa perlivým nápojom, ktoré vedú k rozširovaniu žalúdka a spôsobujú,

že sa obsah žalúdka vracia do pažeráka.

Výsledkom je práve pálenie záhy.

Pochopiteľne by ste mali obmedziť konzumáciu kávy a alkoholu.

Woman having a heart attack

Uhaste záhu!

„Napodiv najrýchlejšie pôsobí na pálenie záhy kyslá uhorka – hoci to znie paradoxne dokáže žalúdočnej šťavy vyrovnať „.

Z byliniek potom najviac pomáha rimbaba obyčajná

v kvapkách alebo mletý horec – zapíja sa len malé množstvo mletého koreňa, tak na špičku guľatého noža.

Samozrejme, najlepšie je prevencia. “

Pomôcť vám môžu samozrejme bylinky či voľne predajné prípravky.

Heartburn 2.jpg

Okamžitá úľava

Okamžitú úľavu vám prinesú H2 blokátory, napr. Ranisan.

Rýchlo sa vstrebáva v čreve a jeho účinok, ktorý nastupuje už v priebehu pol hodiny a trvá 10 – 12 hodín,

nie je ovplyvnený súčasnou náplňou žalúdka.

Antacidá (napr. Rennie) pomôžu tiež okamžite, ale vzhľadom k tomu,

že kyslý obsah žalúdka iba neutralizujú, ich účinok pretrváva cca hodinu.

Ďalšou možnosťou pre okamžitú pomoc sú cytoprotektívne liečivá (napr. Gaviscon liquid),

ktoré tvoria gél na hladine žalúdka.

Ich účinok je 2 – 2,5 hodín, ale užitie lieku bez lekárskeho predpisu predstavuje riziko napr.

U pacientov s ochorením srdca a obličiek.

Dlhodobé riešenie

Ak trpíte častým pálením záhy(viac ako dva dni v týždni), zvoľte radšej inhibítory protónovej pumpy (napr. Loseprazol).

Tie účinne blokujú tvorbu žalúdočnej kyseliny, preto sú vhodné najmä pre liečbu častých,

opakujúcich sa, alebo závažných (silných) prejavov prekyslení žalúdka – pálenie.

Ich účinok pretrváva po dobu 24 hodín.

Prevencia

Samotné podávanie liekov však nepomôže,

ak neurobíte zásadné opatrenia na zníženie možnosti dráždenie pažeráka.

Čo to znamená?

Neprejedať sa, vyhnúť sa prílišnej konzumácii kávy a alkoholu,

spúšťacím potravinám a v neposlednom rade stresu.

Zažívanie môžete podporiť tiež Aloe vera džúsom (napr. S prídavkom maracuje od Fytofontana).

Je vhodný pre podporu tráviaceho ústrojenstva, priaznivo pôsobí na črevá, trávenie a pankreas.

Povzbudzuje činnosť tráviacich žliaz, napomáha pri sekrécii slizníc a pozitívne ovplyvňuje črevnú flóru.

29b6f93.jpg

Čomu povedať NIE

čerstvé pečivo, tučné jedlá, čokoláda, cesnak, cibuľa, paradajky,

citrusové plody a nápoje z nich vyrobené, coca cola, sýtené minerálky, káva a alkohol.

A čomu ÁNO

potraviny s vysokým obsahom vlákniny, kukurica, ryža, kefír, jogurt,

koreňová zelenina, rastlinné oleje, oranžová zelenina (mrkva, tekvica), listová zelenina.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. januára 2016
K téme

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...