Trápi vás neustále sa tvoriace akné? Zamerajte sa na to, ako sa stravujete.

Zdieľať
akné

Súčet všetkých faktorov, ktoré ovplyvňujú akné, sa nazýva EXPOZOM.

Čo sem patrí?

Životný štýl, fajčenie, užívané lieky, kozmetika, mechanické faktory, psychika, ale aj strava. Medzi najviac diskutované potraviny v spojení s výskytom akné patria mliečne výrobky a sladké potraviny (tzv. Potraviny s vysokým glykemickým indexom).

akné
https://www.gettyimages.com/

U mliečnych výrobkov je problém skôr v obsahu hormónov ako v množstve kalórií. Je dôležité pozorovať, ako pôsobí práve na vás a či prispievajú k zhoršeniu stavu pleti. Pojedanie sladkostí zase vedie k zvýšeniu hladiny inzulínu, ktorý stimuluje tvorbu testosterónu, a ten podporuje tvorbu mazu. Je teda možné, že ak si tieto dobroty nebudete dopriavať v rozumnej miere, objavíte na pleti niekoľko nových pupienkov.

Všeobecne je doporučená pestrá strava bohatá na ovocie, zeleninu, vitamíny, chudé mäso a ryby. Konkrétne u vitamínov sa neodporúča užívanie vitamínov skupiny B, ktoré môžu prejavy akné vyvolávať.

Každý pacient s akné je individuálny a zhoršenie môže nastať po rôznych jedlách. Zatiaľ existuje iba málo štúdií, aby bol preukázaný ich priamy vplyv na vznik akné. Všeobecne je odborníkmi doporučovaná pestrá, vyvážená strava. Určitou možnosťou je tzv. Eliminačná diéta, kedy sa po dobu troch týždňov vysádzajú mliečne výrobky a produkty s tzv. Vysokým glykemickým indexom. Následne sa tieto potraviny zavádzajú do stravy postupne, najprv napr. Mliečne výrobky. Dôležité je pleť kontrolovať po dobu 3-4 dní, pokiaľ nedôjde k zhoršeniu, je možné pridať ďalšiu potravinu. Vhodné je si zapisovať do denníčka čo sme ktorý deň jedli a kedy sa pleť zhoršila, z toho sa dá ľahšie vypozorovať, po akých potravinách došlo k zhoršeniu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané