Trápi vás nadúvanie? Skúste bylinky a prechádzku

Zdieľať
Share intestinal gas belching bloating flatulence.jpg

Nadúvanie sa nám zvyčajne spája so strukovinami alebo kelom. Potraviny ale nie sú jedinou príčinou týchto ťažkostí. 

Nadúvanie je spôsobené nadmerným hromadením plynov, čo dokáže človeku veľmi znepríjemniť život. Plyny, ktoré zostávajú vo vnútri, vyvolávajú napätie v bruchu , čo spôsobuje väčšie či menšie bolesti brucha . Chronické nadúvanie, okrem nepríjemných príznakov spôsobuje spoločenské a integračné problémy, lebo človek, ktorého trápi nadúvanie, nechodí rád do spoločnosti. Ak vás trápi dlhodobo, neváhajte si zájsť k doktorovi. Ako si ale pomôcť sám bez lekára aj liekov?

Share intestinal gas belching bloating flatulence.jpg

Nafúknutie brucha, zvýšenú plynatosť či grganie nespôsobujú len niektoré pokrmy, ale aj hltanie či konzumácia jedla v zhone a nedostatočné rozhryzenie alebo zadržiavanie vody.

Voda

Pre ženy je obdobie pred menštruáciou či tehotenstvo spojené s nadúvaním predovšetkým kvôli zadržiavaniu vody, ktoré je všeobecne jednou z príčin i mnohých ďalších zdravotných ťažkostí.

K príčinám patrí aj stres, potravinová alergia (predovšetkým na lepok a laktózu), alebo tiež návyky ako je fajčenie i žuvanie žuvačiek, ktoré vedú k prehĺtaniu vzduchu. Pokiaľ nadúvanie nevyvolávajú tieto príčiny, je lepšie obrátiť sa na praktického lekára alebo špecialistu .Ochorenie žalúdka či syndróm dráždivého čreva nie je dobré podceniť.

Thumb_shutterstock female stomach pain stomachache.jpg

Bez zmeny zvyklostí to nepôjde

Nafúknuté brucho, grganie a plynatosť často sprevádza aj pocit na vracanie a nepríjemný, až bolestivý pocit plnosti. Najlepšie bude ak zmeníte stravovacie návyky. Na jedlo si urobte čas, jedzte pomaly, poriadne žujte a neprejedajte sa. Pridajte ku každému jedlu porciu zeleniny, obmedzte sladké a príliš slané pokrmy a uvidíte, že sa budete cítiť lepšie.

178476504_xs.jpg

Upchatému systému‘ v bruchu tiež zvyčajne pomôže pohyb. Neznamená to nejaké namáhavé cvičenie, skôr len chôdza. Ale mala by byť svižná, aby sa rozhýbala črevná peristaltika. Veci sa potom dajú zvyčajne do pohybu už samé …

Zažívanie si musí zvyknúť

Zvyčajne sa radí nekonzumovať potraviny, ktoré nadúvanie spôsobujú. Výživová poradkyňa však radí opak: potraviny do jedálnička zaraďte, ale postupne, v malých porciách a správne upravené.

Ak si pravidelne a v malých dávkach doprajete fazuľu alebo brokolicu, vaše telo si na ne zvykne a tento typ potravín prestane robiť paseku v trávení.

Čo pomôže proti nadúvaniu

  1. Potraviny, ako je kapusta, kel či brokolica, vždy tepelne upravte.
  2. Strukoviny pred varením namočte aspoň na šesť hodín a vodu pred varením vymeňte. Zbavíte sa tak látok, ktoré telu škodia.
  3. Pri tepelnej úprave strukovín zbierajte penu a pridajte aníz, majoránku alebo bazalku. To ich nielen ochutí, ale zároveň pôsobí proti nadúvaniu.
  4. Vyskúšajte naklíčené fazuľky mungo, cícer alebo šošovku. Tieto strukoviny nenadúvajú, a navyše obsahujú množstvo významných látok.
  5. Z mliečnych výrobkov uprednostnite kvalitné kyslé produkty, ako kefír alebo biely jogurt.
  6. Vyvarujte sa perlivých nápojov a pitie slamkou. Aj prehĺtanie vzduchu totiž vedie k nadúvaniu.
  7. Od problémov uľavia aj bylinky. Harmanček a mäta majú upokojujúce účinky, preto si z nich pripravte čaj vždy, keď vás začne trápiť bolesť alebo pocit plnosti.
  8. Lyžička rybieho oleja síce nie je nič, po čom by väčšina z nás túžila, ale je to nespochybniteľne naprostý všeliek. Pôsobí priaznivo aj preventívne na veľa rôznych chorôb, vrátane nadúvanie.
  9. Priaznivo pôsobí aj draslík, ktorý nájdeme napríklad v banánoch, mangu, špenátu, paradajkách, orechoch či špargle.
  10. Doprajte si s chuťou aj exotické ovocie ako papáju, ananás alebo citrusy. Obsahujú enzým, ktorý pomáha štiepiť bielkoviny v tráviacom trakte a uľahčuje trávenie.
  11. Nezavrhujte ani nakladané uhorky, kyslú kapustu alebo kórejskú kvasenú kapusta kimchi. Pôsobí priaznivo na črevnú mikroflóru.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané