Trápi vás bolesť v krku? Čo všetko vám pomôže?

Zdieľať
bolesť v krku
bolesť v krku Foto: www.freepik.com

Bolesť v krku nás trápi po celý rok, nie len v zime. V lete nás potrápi, keď sme v klimatizovaných priestoroch. Prečítajte si tie najlepšie rady, ako s ňou ľahko zatočíte.

Bolesť v krku dokáže pekne otráviť život. Dobrou správou ale je, že podľa lekárov ju spôsobujú len z 10% baktérie, na ktoré zaberajú len antibiotiká, zatiaľ čo väčšinu prípadov ťažkého a bolestivého prehĺtania spôsobujú vírusy. V každom prípade ale platí: ak je bolesť dlhodobá a silná, ak vám sťažuje dýchanie alebo ju sprevádzajú výrazné prehĺtacie ťažkosti alebo vysoká pretrvávajúca horúčka, navštívte praktického lekára. Lekára kontaktujte aj v prípadoch, keď bolesť v krku trvá dlhšie ako týždeň alebo ju sprevádza bolesť čeľustných kĺbov, krv v slinách či bolesť v uchu.

Pri ľahkom škrabaní v krku si môžete pomôcť sami pomocou voľnopredajných liekov. Ešte predtým, než sa o vhodných tabletkách poradíte v lekárni, sa ale uistite, že príčina vášho trápenia nie je v alergii. V takom prípade by ste mali brať antihistaminiká.

Na bolesť v krku zoženiete najčastejšie lieky v podobe pastiliek na cmúľanie, sprejov alebo kloktadiel.  Všetky majú antiseptické a protizápalové účinky, pokiaľ vás ale v krku bolí naozaj veľa, vyberte si také prípravky, ktoré navyše obsahujú lokálne anestetikum, teda látku, ktorá znecitliví váš krk, a tým utlmí aj väčšiu bolesť. Pastilky aj spreje sú vyrábané v rôznych príchutiach, najčastejšie je to mäta, citrón alebo pomaranč.

Zvýšte (dlhodobo) príjem vitamínu C, zinku a vitamínu D

Táto trojka prispieva k normálnej funkcii vašej imunity a tiež k jej navýšeniu. Významným zdrojom vitamínu C sú čierne ríbezle, citrusy, rakytník, šípok, paprika, karfiol a brokolica. Bohatým zdrojom zinku je hovädzie a bravčové mäso, syry, fazuľa a orechy. Vitamín D nájdete v tučných rybách, predovšetkým morských, vaječnom žĺtku, hubách, v mlieku a mliečnych výrobkoch.

Ako na domácu liečbu pri bolesti v krku:

Priessnitzov obklad

Klasika, ktorá nikdy nesklame, je Priessnitzov obklad. Väčšiu látkovú vreckovku namočte do studenej vody, obaľte s ňou krk, prikryte mikroténovým vreckom a previažte šatkou. Ide o rokmi preverenú procedúru, ktorá vedie k zlepšeniu prekrvenia v krku, a tým k zrýchleniu hojivých procesov. Obklad nechajte na krku najmenej hodinu a pol.

Kloktanie slanou vodou

Kloktanie soľného roztoku je ďalší spôsob, ako si uľaviť od bolesti. Soľný roztok dezinfikuje ústa aj krk a vyplachuje choroboplodné zárodky. Pol čajovej lyžičky soli rozpustite v pohári vody a roztok niekoľko minút kloktajte. Opakujte každé dve hodiny.

Čierny čaj s medom

Pri akútnej bolesti v krku pomáha aj čierny čaj s medom. Vypite ho horúci, malo by sa vám uľaviť. Tento postup je odporúčaný hlavne vo chvíli, keď máte kvôli bolesti problém s prehĺtaním.

Skúšali ste už tieto babské rady?

Tvarohový zábal

Podobný liečivý účinok má ale aj tvaroh. Pôsobí totiž chladivo, lieči opuchy, tlmí bolesti a zápaly. Pol kila tvarohu naneste zhruba v pol centimetri hrubej vrstve na bavlnenú šatku, obklad ohrejte a oviňte okolo krku. Noste ho, kým tvaroh nevyschne.

Klinčeky

Staviť môžete aj na klinčeky, ktorý je silným prírodným analgetikom a antiseptikom. Vonné látky v ňom obsiahnuté majú schopnosť brzdiť rast mikroorganizmov a lokálne tlmia bolesť. Klinček cmúľajte priamo v ústach alebo si z neho pripravte odvar skombinovaný so zázvorom, citrónom a medom. Do 250 ml vody dajte na desať minút variť asi 20 klinčekov, potom môžete podľa chuti kloktať alebo ľahko prehĺtať.

Cesnak a cibuľa

Pomôcť vám môže aj cibuľa a cesnak. Ten má antibakteriálne účinky a posilňuje imunitný systém. Olúpaný cesnak jednoducho vložte do úst a cmúľajte ho ako cukrík. Nebudete síce veľmi voňať, ale uvoľnia sa z neho antiseptické látky, ktoré pomôžu utlmiť bolesť. Z cibule si môžete behom chvíľky pripraviť hustý sirup. Do zaváracieho pohára nakrájajte na plátky cibuľu, pridajte výdatnú dávku trstinového cukru a nechajte odležať, kým obe prísady nevytvoria hustú zmes.

Zázvor

Na bolesť v krku je neprekonateľný aj čerstvý zázvor. Koreň olúpte, nakrájajte na kusy, vložte do hrnca a zalejte zhruba litrom vody. Pridajte pár kúskov jablka alebo hrušky a pozvoľna varte zhruba hodinu a pol na malom plameni. Pálivý zázvorový výluh popíjajte každú polhodinu, pokiaľ na vás bude veľmi silný, doslaďte a zjemnite ho medom. Do troch dní by mala bolesť v krku ustúpiť.

Skorocel

Zaberá vraj aj skorocel. Z čerstvých alebo sušených listov si môžete pripraviť čaj. V lekárňach ho zoženiete vo forme sirupu alebo cmúľacích kapsúl.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané