Ak sa spýtate piatich ľudí na tipy, ako krájať cibuľu bez sĺz, pravdepodobne dostanete päť rôznych odpovedí. Keď nakrájate cibuľu, cysteín sa premení na plyn obsahujúci síru. Plyn síry stúpa zo zeleniny a zasiahne vás do oka, kde sa mieša so slznou tekutinou a dráždi oči.
Tu sú dnešné skvelé tipy na metódy, ktoré pri krájaní cibule skutočne fungujú. Cibuľu môžete nechať vychladnúť a dať na 15 minút do mrazničky, alebo ju len na chvíľu ponoriť do ľadového vodného kúpeľa. Pekná a studená cibuľa pomáha predchádzať podráždeniu očí tým, že znižuje množstvo chemikálií uvoľňovaných pri krájaní. Ostré nože sú nutnosťou!
Pokiaľ ide o cibuľu, dobrý nôž robí viac než len to, že krájanie bude jednoduchšie a bezpečnejšie. Pomáha minimalizovať poškodenie buniek v cibuli, čo môže znížiť uvoľňovanie plynov, ktoré zasahujú oko. Nosenie okuliarov je dobrou ochranou očí. Počas rezania nôž niekoľkokrát opláchnite v studenej vode alebo octe. Je to jednoduchý trik, ktorý zníži slzenie. Doštičku umyte citrónom, cibuľu potom ľahko nakrájate bez plaču. Tým sa dá tiež zabrániť usadzovaniu cibuľového zápachu v doske.