TOTO poraďte každému, kto má orechy - perfektná pomoc: Takto vám vydržia čerstvé roky + tip, s ktorým budú extra liečivé!

Zdieľať
001 2.jpg

Vlašské orechy oprávnene získali titul superpotraviny. Obsahujú celé spektrum prospešných vitamínov – A, B1, B2, B12, B 15, C, K, E, ale aj látky ako karotén, kyselinu linolénovú, fosfor, draslík, vápnik, železo a zinok. Jedinečná kombinácia týchto a ďalších látok obsiahnutých vo vlašských orechoch je veľmi účinným a chutným prostriedkom pre posilnenie organizmu a zdravie. Dokonca Štúdia z Harvardu tvrdia, že si stačí dať pár orechov niekoľkokrát týždenne a budete žiť dlhšie.

Ak máte to šťastie, že vám orechy rastú na záhrade neváhajte a uchovajte si ich na dlhé mesiace – ba až roky. Máme pre vás najlepšie tipy, ako na to!

Orechy zavarené na sucho!

Orechy budete mať po ruke vždy, keď ich budete potrebovať. Nemusíte sa báť, že orechy zatuchne alebo splesnivie.

potrebujeme:

  • Čisté poháre na zaváranie
  • olúpané orechy

postup:

Do pohárov jednoducho vložíme orechy. Potom takto naplnené poháre vložíme do rúry a zapneme ju na 70 stupňov. Necháme v rúre 10 minút, potom na poháre položíme viečka (nezaťahuje) a vložíme ešte na 10 minút do rúry.

Vyberieme z rúry, zatiahneme napevno a skladujeme.

Ak chcete, dá sa zavárať nasucho aj v mikrovlnke. Stačí, keď otvorené poháre vložíme do mikrovnka a 2 poháre necháme 2,5 minúty vnútri pri plnom výkone. Vyberieme utierkou, zatiahneme a obrátime viečkom dole. Keď pohár vychladne, môžeme uskladniť.

zamrazenie

Obielené orechy sa dajú skladovať v mrazničke. Pri stálej teplote pod bodom mrazu vydrží pokojne aj pol roka, bez toho aby došlo k zníženiu ich chuťové a vzhľadové kvality. Výhodou je, že mrazené vlašské orechy môžete ihneď použiť pri varení, dajú sa veľmi ľahko krájať a strúhať. Do mrazničky je uschovajte v pevne uzatvorenej plastovej krabičke, prípadne v mikroténovom sáčku. Je dôležité, aby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, ktoré v mrazničke máte uložené.

Uloženie do chladničky

Ak doma či na chate nemáte k dispozícii mrazničku, dá sa využiť aj chladnička. Tu však orechy vydržia podstatne kratšiu dobu, zhruba 3 – 4 mesiace.

Naloženie do medu – sú potom extra liečivé

Zaujímavým riešením je naloženie vlašských orechov do medu. Stačí ich vložiť do pohára a premiešať s medom v pomere 1: 1. Orechy takto užívané každý deň, dokážu posilniť imunitu, zlepšiť celkové zdravie a je to okamžitý zdroj zdravé energie. Doprajte si ich najmä ráno. Ide aj o výbornú prísadu do koláčov.

Ako z orechov vyťažiť čo najviac?

V kombinácii s teplým mliekom (s látkami kombinácia živín ktoré mlieko obsahuje), pôsobí orechy ako neutralizátor toxínov v ľudskom tele. V tejto kombinácii tiež urýchľujú regeneráciu zápalových ochorení horných dýchacích ciest a prispievajú k zlepšeniu akútnych stavov pacientov s tuberkulózou. Pre posilnenie imunity a podporu detoxikácie je vhodná aj kombinácia orechov s včelím medom.

Pokiaľ si ráno doprajete nasekané vlašské orechy s tvarohom a hrozienkami, získate veľmi účinný prostriedok na podporu správnej činnosti srdcového svalu, regeneráciu pečene, nervového systému a prevenciu aterosklerózy. Rovnako prospejete aj svojmu zraku – bolo zistené, že kombinácia živín v tejto zmesi pôsobí ako prevencia poklesu zrakovej ostrosti spôsobené vekom.

Nesmieme tiež zabúdať na to, že orechy sú veľmi užitočnou potravinou pri liečbe anémie, správnom psychickom vývoji, zlepšujú pamäť a pozornosť.

Cenné látky sú z orechov – rovnako ako v prípade jadierok a semienok – sú získavané a vstrebávané do organizmu len vtedy, keď je orech dostatočne spracovaný – požutím v ústach. Nemajte preto zbytočný stres, že sa vám kúsok orecha dostane medzi zubami. Látky, ktoré z neho takto získate, sú pre vaše zdravie hotovým pokladom.

S orechy to však rozhodne nepreháňajte – vo vysokých množstvách sa môžu prejaviť nepríjemné alergické reakcie a nie sú vhodné ani pre ľudí trpiacich kolitídou. Nezabúdajte, že ich sila sa neukrýva vo veľkom množstve.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané