Toto je ten úplne najhorší druh mäsa. Môže viesť k rozvoju mnohých typov rakoviny

Zdieľať
najhorší druh mäsa.
Toto je ten úplne najhorší druh mäsa. Môže viesť k rozvoju mnohých typov rakoviny Foto: www.gettyimages.com

Stále viac odborníkov bije na poplach, aby ľudia obmedzili alebo úplne vyradili bravčové mäso z jedálnička. Toto mäso môže stáť za vznikom mnohých závažných ochorení, ako je rakovina alebo cirhóza pečene.

Ako sa ukazuje, siahnuť po bravčovom mäse nie je tou najlepšou voľbou. Jeho konzumácia zvyšuje riziko hepatitídy E. Choroba sa zo začiatku neprejavuje žiadnymi príznakmi. V pokročilejšom štádiu sa môže rozvinúť pečeňové zlyhanie, myokartitída, pankreatitída alebo závažné neurologické poruchy. Vírus umiera keď je vystavený teplotám nad 70 stupňov Celzia.

Ďalším rizikom bravčového mäsa je roztrúsená skleróza, stav ktorý postihuje nervový systém. Pri tejto chorobe sa nervové vzruchy neprenášajú správne. Príznaky zahrňujú chronickú únavu, parézu, bolesť a necitlivosť v končatinách.Do rizikovej skupiny patria pracovníci mäsokombinátu, ktorí sú vystavení cudzím antigénom vdychovaním tkanivových častíc prítomných u prasiat.

WHO varovala, že pravidelná konzumácia veľkého množstva bravčového mäsa môže prispieť k rozvoju rakoviny hrubého čreva, pažeráka, pľúc, pečene, pankreasu a tiež cirhóze. Týka sa to produktov ako sú údeniny, salámy, klobásy alebo mäsové konzervy. Spracované mäso obsahuje dusičnany a dusitany, ktoré sa menia na karcinogénne látky.

Pokiaľ chcete nutne jesť bravčové mäso, nezabudnite si ho kúpiť z osvedčeného zdroja. Pred prípravou pokrmu je treba mäso riadne tepelne pripraviť. Najlepším riešením je minimalizovať konzumáciu hovädzieho, bravčového alebo jahňacieho mäsa. Alebo úplne vylúčiť červené mäso z nášho jedálnička. Najlepšou voľbou je zaradiť do jedálnička husacie, kuracie, morčacie mäso alebo králika.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané