Premýšľate nad tým, ktorá zelenina patrí medzi absolútnu špičku z hľadiska zdravotných benefitov? Víťaz vás možno prekvapí. Hoci je považovaný za najprospešnejší druh, pravdepodobne ho nebudete jesť na kilá. Dobrou správou však je, že si ho môžete vypestovať aj doma.
Zdravá strava by mala obsahovať zeleninu každý deň. Kombinácia rôznych druhov nám poskytne nielen pestrý jedálniček, ale aj dostatok živín. Ale ktoré druhy zeleniny sú podľa vedeckých štúdií tie najlepšie pre naše zdravie? Ak čakáte na obľúbené druhy ako paradajky, papriky či uhorky, budete sklamaní – tieto medzi top výberom nenájdete.
TOP 10 najprospešnejších druhov zeleniny
- Žerucha
- Čínska kapusta
- Mangold
- Listy repy
- Špenát
- Čakanka
- Listový šalát
- Petržlen
- Rímsky šalát
- Kapusta
Ako sa určovala najlepšia zelenina?
Výskum, ktorý uskutočnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, skúmal rôzne druhy zeleniny a ovocia z hľadiska obsahu dôležitých živín v pomere k energetickej hodnote. Zameral sa na 17 kľúčových látok, ktoré prospievajú zdraviu, medzi nimi draslík, vlákninu, bielkoviny, vápnik, železo a vitamíny A, B6, B12, C, D, E a K.
Vedci hodnotili, ktoré potraviny ponúkajú najlepší mix týchto živín a sú zároveň účinnou prevenciou voči rôznym chronickým ochoreniam.
Pestujte si sami
Aby bolo možné spravodlivo porovnať rôzne druhy zeleniny, vedci analyzovali množstvo živín, ktoré potravina obsahuje na každých 100 kalórií. Výsledkom je rebríček, kde sa na vrchole ocitla žerucha. Aj keď je veľmi zdravá, málokto ju bude jesť vo veľkých dávkach. Naopak, čínska kapusta, ktorá je na druhom mieste, sa dá použiť do šalátu pre celú rodinu.
Rôzne druhy žeruchy
Žerucha existuje v mnohých variantoch a často sa používa ako prísada na ochutenie jedál, podobne ako bylinky. Najväčší účinok má v surovom stave. Najznámejšie druhy sú žerucha potočná, obľúbená hlavne vo Francúzsku a v Británii, a záhradná žerucha, ktorú pestujeme aj u nás. Oba druhy si viete jednoducho vypestovať doma.
Objavte nové spôsoby varenia
Mangold, ktorý obsadil tretie miesto, bol obľúbený už v starovekom Grécku. Rovnako ako repu, ktorej listy sú na štvrtom mieste, si môžete jednoducho vypestovať sami. Z mangoldu aj repových listov môžete pripraviť chutné pokrmy, ako napríklad špenátovú polievku či omáčku k cestovinám.
Táto verzia je výraznejšie upravená a stále obsahuje všetky dôležité informácie, pričom text je upravený tak, aby bol pre Google unikátny a plynulý.