Toto by sme mali robiť s každou nakúpenou zeleninou a ovocím

Zdieľať
zelenina a ovocie
zelenina a ovocie www.gettyimages.com

Biológovia nám radia, čo by sme mali robiť s každou zeleninou a s každým ovocím potom, čo si ho kúpime v obchode. K našej smole nemáme vždy tú možnosť, jesť zakaždým ovocie a zeleninu z biofarmy. Ak sme nútení si kupovať ovocie a zeleninu z ponúk priemerných supermarketov, musí nám byť jasné, že sú tieto potraviny veľmi dobre chemicky ošetrované. Preto by sme mali dodržiavať nasledujúce bezpečnostné opatrenia a zbaviť sa dôkladne všetkých chemikálií.

Čo potrebujeme vedieť

Ak ovocie a zeleninu umývame iba čistou vodou, žiadnych chemikálií ani pesticídov zo všetkých postrekov, ktoré sú na tieto potraviny nanášané, sa nezbavíme. Pokiaľ ale na čistenie použijeme čistú kefu, zbavíme sa výrazne viac nečistôt než len opláchnutím vo vode. Ovocie a zeleninu, ktoré si prinesieme domov, hneď neumývajte, ak ich nehodláme hneď zjesť. Pretože tie, ktoré umyjeme a hneď ich nezjeme, ale necháme ich nejakú dobu byť, začnú kvôli opláchnutiu skôr hniť. Čo by ste mali pre úplnú dekontamináciu chemikálií použiť?

  • Citrón a ocot
  • Ocot a soľ
  • Prášok do pečiva

Do dvoch litrov vody pridajte jednu polievkovú lyžicu citrónovej šťavy a dve polievkové lyžice octu. Ovocie a zeleninu do tejto tekutiny namočte a nechajte ju v tom po dobu dvadsiatich až tridsiatich minút. Potom ju opláchnite v čistej vode. Alebo k dvom litrom vody pridajte päťdesiat až sedemdesiat mililitrov octu a tri polievkové lyžice soli. Ovocie a zeleninu v roztoku namočte a nechajte dvadsať minút. Potom opláchnite v čistej vode. Alebo tiež môžete rozpustiť jednu lyžičku jedlej sódy v jednom litri vody, nechať v nej ovocie alebo zeleninu niekoľko desiatok minút stáť a potom veľkým množstvom čistej vody umyť.

Čo musíme urobiť

Podľa biológov musíme urobiť nasledujúce kroky, aby sme mohli ovocie a zeleninu konzumovať bez akýchkoľvek chemických látok. Ako prvé musíme vložiť ovocie alebo zeleninu do veľkej misy naplnenej čistou vodou a nechať ju tam 5 minút. Potom ich prenesieme do misy, v ktorej je jedlá sóda. Na 1 liter vody budeme potrebovať 1 polievkovú lyžicu jedlej sódy, ako tomu bolo vo vyššie uvedenom pokyne. Nechajme ho v tomto roztoku stáť po dobu 40 minút. Podľa profesora je toto ten najdôležitejší krok, pretože sa vďaka nemu zbavíme 90% pesticídov. Potom vložíme potravinu na 5 minút opäť do čistej vody, potom ju prenesieme do misy s octovou vodou, na 1 liter vody potrebujeme 1 polievkovú lyžicu octu, necháme chvíľu pôsobiť a opláchneme čistou vodou. Až po tomto procese sú ovocie a zelenina požívateľné bez chemikálií.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané