Na jeseň veľa z nás chodí na prechádzky a zbiera vlašské orechy, aby sme si ich mohli uskladniť a neskôr konzumovať alebo ich použiť do obľúbených koláčov.
Viete, ako správne ich skladovať aby sa nepokazili a neprišli o prospešné látky? My vám dáme odpoveď.
Ak už dodržiavate podmienky skladovania orechov, tak neprídete o ich dobré vlastnosti 1 až 2 roky. Odborníci odporúčajú, ako ich správne uchovať.
Keď chcete, aby vám vlašské orechy vydržali čo najdlhšie, musia byť perfektne vysušené. Čerstvé orechy sú vlhké, preto sa môže počas ich skladovania vytvoriť na nich pleseň a môžu hniť. Aby sa predišlo plesni, rozložte ich von na slnko. Sušte ich celý deň a až večer ich zoberte do vnútra a niečim ich zakryte. Celkovo to trvá 2 týždne. Šikovnejšie gazdinky sušia orechy aj v rúre.
Orechy, ktoré ešte nie sú olúpané, skladujte v tmavej a chladnej izbe, pri teplote 5 až 10 stupňov. Miestnosť by nemala byť vlhká. Na uskladnenie orechov použite vrece z prírodných tkanín alebo sa často používajú aj polymérové siete. Na uskladnenie sú dobré aj plastové a drevené škatule, ktoré sú dobre spratateľné.
Aj vetranie pri uskladnení je dôležité. Moji rodičia napríklad orechy dali do sieti a zavesili do vonkajšej komory blízko vstupných dverí.
Mama zvykla potom orechy očistiť a uskladňovala ich v mrazničke po dobu jedného roka. Tak nestratili svoju chuť a výživové vlastnosti. Taktiež si zvykli dávať orechy do zaváracích pohárov, vzduchotesne ich uzavreli a skladovali v tmavej a chladnej špajzi.
Nikdy neurobte takú chybu, že orechy necháte v sáčku , položené na v teplej miestnosti, môžu vám splesnivieť.
Zdroj: sovkusom.ru