Tipy na sendviče, ktoré vás nabijú energiou. Sú zdravé a ľahké

Zdieľať
sendviče
Tipy na sendviče, ktoré vás nabijú energiou. Sú zdravé a ľahké Foto: www.freepik.com

Pokiaľ sa už netrpezlivo tešíte na jar, ale počasie vonku stále ešte nie je také príjemné, zahrajte sa s jedlom. Tieto tri sendviče vás rýchlo dostanú do jarného ducha. Môžete si ich dať na desiatu, ako ľahkú večeru alebo si ich zobrať do práce ako obed do krabičky.

Obložené pečivo nemusí byť nudné alebo len zo zúfalstva. Stačí si s ich náplňou trochu pohrať – v krátkom čase môžete vytvoriť dokonalú kompozíciu, ktorá bude plná dôležitých živín a vitamínov. Okrem toho vám aj zvýši náladu, pretože vďaka zelenine sa hra farbami.

Výber pečiva

Výber pečiva závisí čisto na vašich preferenciách. Môžete siahnuť po kvalitnom toastovom chlebe, ciabatte, bagetke, pite, bageli alebo žitnom či kváskovom chlebe. Chutný sendvič však pripravíte aj z obyčajnej čerstve kaiserky. Ak chcete zvýšiť obsah vlákniny, volíme celozrnné varianty, ktoré zasýtia na dlhšiu dobu. Ak sa z nejakého dôvodu vyhýbate sacharidom, použite oopsie chlieb.

Pomazánky všetkého druhu

Pomazánka tvorí dôležitú chuťovú zložku a stará sa tiež o to, aby sendvič nebol príliš suchý. Na základ použite tvaroh s trochou mlieka alebo jogurtu, cottage alebo krémový syr, na dochutenie sa hodí cesnak, pažítka, jarná cibuľka, horčica, nasekané vajíčka, strúhaná mrkva, červená repa alebo napríklad reďkovky.

Môžete zapojiť aj strukoviny – skúste cícerový hummus alebo pomazánku z červenej šošovice. Pomazánka poslúži ako zdroj bielkovín – doplniť ju však môžete samozrejme aj obľúbeným syrom, ľahkou šunkou alebo kvalitnou salámou.

sendvič s avokádom
Tipy na sendviče, ktoré vás nabijú energiou. Sú zdravé a ľahké Foto: depositphotos.com

Zelenina, klíčky a bylinky

Zelenina sa postará nielen o ľahkosť a sviežosť, ale aj o farebné ladenie – použite paradajky, papriky, uhorky, reďkovky, mrkvu, avokádo… Nezabudnite na dostatok zelene, skvelý bude ľadový šalát, lollo biondo, little gem, polníček, rukola, baby špenát… Ak chcete sendvič ešte viac nabiť zdravím, pridajte doň aj čerstvé klíčky alebo tzv. microgreens, ktoré sú doslova zásobárňou vitamínov a minerálov.

Sendvič s nátierkou z červenej repy a avokádom

Lučinu (môžete použiť koziu variantu) zmiešajte v miske s lyžicou bieleho jogurtu a pridajte do nej nastrúhanú červenú repu. Ľahko osoľte a okoreňte. Štvrtku avokáda nakrájajte na tenké plátky. Na plátky ražného chleba rozotrite nátierku, na ňu položte avokádo a pridajte lístky rukoly alebo poľníčka.

sendvič s reďkovkou
Tipy na sendviče, ktoré vás nabijú energiou. Sú zdravé a ľahké Foto: depositphotos.com

Sendvič s mortadelou, vajcami a reďkovkami

Menšiu ciabattu rozkrojte a obe polovice potrite krémovým syrom. Na spodnú časť položte plátok talianskej salámy mortadela, nakrájané vajcia natvrdo a tenké plátky reďkoviek. Ľahko poprášte čerstvo mletým čiernym korením, pridajte hrsť mikrobyliniek alebo klíčkov a priklopte horným dielom.

Zeleninový sendvič s nátierkou zo syra cottage a tvarohu

Syr cottage zmiešajte s dvoma lyžicami tvarohu. Pridajte trošku medovej alebo plnotučnej horčice a najemno nasekanú pažítku. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Paradajky, šalátovú, uhorku, papriku a červenú cibuľu nakrájajte na tenké plátky a prúžky. Listový šalát umyte a osušte. Celozrnnú bagetu rozkrojte, potrite nátierkou a naplňte zeleninou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané