Tieto potraviny v mikrovlnke nikdy neohrievajte, môžu byť toxické

Zdieľať
jedlo v mikrovlnke
Tieto potraviny v mikrovlnke nikdy neohrievajte, môžu byť toxické Foto: www.freepik.com

Mikrovlnná rúra je neoddeliteľnou súčasťou mnohých domácností, no nie všetko je vhodné do nej vložiť. Niektoré potraviny sa môžu stať toxickými alebo dokonca explodovať. Ktoré potraviny by ste mali rozhodne vynechať a čo robiť inak? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Ak tieto potraviny dávate do mikrovlnnej rúry, dávajte si pozor

Mikrovlnná rúra je zachráncom pre mnohých zaneprázdnených ľudí. Keď nestíhate do práce a potrebujete rýchlo zahriať jedlo, mikrovlnka to zvládne behom pár sekúnd. Avšak, treba byť opatrný, pretože nie všetky potraviny sú vhodné na ohrev v mikrovlnke.Ak do mikrovlnnej rúry vložíte tieto potraviny, môžu sa stať toxickými alebo dokonca explodovať. Nielen jedlo, ale aj nápoje môžu  predstavovať riziko.

zemiaky
Tieto potraviny v mikrovlnke nikdy neohrievajte, môžu byť toxické Foto: depositphotos.com

Čo nedávať do mikrovlnnej rúry

Prvou vecou, ktorú by ste nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre, je voda. Áno, voda sa v mikrovlnke ohreje rýchlejšie ako v kanvici, ale prináša to riziko prehriatia. Možno si to ani nevšimnete, ale ak pridáte čajový sáčok alebo lyžičku, voda môže v zriedkavých prípadoch explodovať. Preto je lepšie nechať ohrev vody na kanvicu.

Ďalším jedlom, ktoré by sa malo v mikrovlnke ohrievať len v núdzových prípadoch, sú zemiaky. Ak sú zemiaky uvarené a nie sú okamžite skonzumované alebo uložené do mrazničky, začnú sa v nich tvoriť bakteriálne spóry. Ak zemiaky z predošlého dňa ohrejete v mikrovlnke, baktérie sa nezničia a môžu spôsobiť podráždenie žalúdka. Uistite sa, že zvyšné porcie zemiakov neostávajú na tanieri príliš dlho a presuňte ich do mrazničky.

šunka
Tieto potraviny v mikrovlnke nikdy neohrievajte, môžu byť toxické Foto: depositphotos.com

Potraviny, ktoré sa stanú toxickými

Spracované mäso ako slanina, klobásy, šunka a podobne by sa v mikrovlnke ohrievať nemalo. Ohrievaním spracovaného mäsa v mikrovlnke dochádza k tvorbe produktov oxidácie cholesterolu, čo môže byť spojené s ischemickou chorobou srdca, zápalmi alebo zvýšeným tlakom v tepnách. Preto je lepšie takéto mäso ohrievať v bežnej rúre alebo na panvici.

Ak vás niekedy napadne, že chilli papričky nie sú dosť pálivé a chcete ich ešte zahriať, za žiadnu cenu ich nedávajte do mikrovlnky. Chilli papričky obsahujú kapsaicín, ktorý im dodáva pikantnosť. Pri zahrievaní v mikrovlnke sa kapsaicín začne odparovať a môže podráždiť vaše pľúca, hrdlo, oči a nos. Radšej chilli papričky orestujte na panvici alebo grilujte.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané