Tieto potraviny pri hnačke určite nejedzte!

Zdieľať
Hnačka

Hnačka je nepríjemný stav a určite sme ho už zažili všetci..

Kým klasická hnačka je zvyčajne krátkodobá, jej príznaky nás niekedy môžu trápiť dlhšie a v niektorých prípadoch sa môžu dokonca s časom zhoršovať. Každodenné veci, ako je strava, užívané lieky, pitný režim a stres hrajú kľúčovú úlohu v tom, ako sa vaše telo s hnačkou vysporiada.

Hnačka
https://www.gettyimages.com/

Práve jedlo, ktoré v období, kedy máte hnačku prijmete, hrá veľmi dôležitú úlohu pri liečbe ..

Potraviny, ktoré sú pri hnačke nevhodné sú napríklad tie, ktoré obsahujú veľké množstvo umelých zložiek, olejov, korenia alebo stimulantov (ako je kofeín).

Týmto potravinám sa pri hnačke určite vyhnite:

Mlieko

Laktóza v mlieku a iných mäkkých mliečnych výrobkoch, ako je tvaroh, smotanový syr, zmrzlina a kyslá smotana, je niečo, čo vaše oslabené črevo jednoducho nemôže zvládnuť, keď trpíte hnačkou . Keď konzumujete príliš veľa laktózy, ide priamo do hrubého čreva, čo ešte zhoršuje váš stav. Môžete však upokojiť tráviaci systém tým, že jete jogurty a tvrdé syry, pretože tie majú len málo laktózy .

Ak trpíte neznášanlivosťou laktózy, môžete si do značnej miery staviť na to, že z konzumácie potravín obsahujúcich laktózu budete mať hnačku. Medzi ďalšie príznaky intolerancie laktózy patrí plynatosť, kŕče, nadúvanie a zlý dych. Aby ste predišli hnačkám kvôli neznášanlivosti laktózy, vyhnite sa mlieku a mliečnym výrobkom..

Chilli papričky

Je známe, že zlúčenina zvaná kapsaicín , ktorá je vo veľkom obsiahnutá práve v čili papričkách, spúšťa hnačku .

Dráždi žalúdočnú výstelku počas trávenia, čo má za následok hnačku, plynatosť, nadúvanie a pocit pálenia v žalúdku. Ako semená, tak aj zvyšok chilli papričiek môžu byť pre oslabený tráviaci trakt naozaj ťažké. Preto si ich pri hnačke určite nedávajte.

Pre zdravie sú chilli papričky dobré, ale nie, keď máte oslabené trávenie.

Káva

Kofeín v káve prispieva k uvoľneniu stolice. Kofeín má navyše diuretický účinok, ktorý môže zhoršiť dehydratáciu spôsobenú hnačkou. Bylinný čaj so zázvorom alebo mätou sú vynikajúce alternatívy, ktoré skutočne upokoja vaše črevné pohyby. Ale pozor, nie je to len káva, ale všetky potraviny, ktoré obsahujú kofeín. Tie môžu ešte viac podráždiť tráviaci trakt a urýchliť tak stratu tekutín a elektrolytov.

Alkohol

Hnačka
https://www.gettyimages.com/

Alkohol je toxický pre žalúdočnú výstelku a tiež mení metabolizmus pečene. Pitie príliš veľkého množstva alkoholu môže spôsobiť poruchu trávenia, čo opäť môže zhoršiť váš stav pri problémoch s hnačkou. Alkohol môže navyše zabrániť riadnej rehydratácii organizmu a spôsobiť stratu vody, čo opäť môže ešte zhoršiť váš stav.  Alkohol niekedy narúša lieky na liečbu hnačky.

Strukoviny

V zozname potravín, ktorým by ste sa mali určite vyhnúť, keď máte hnačku, nemôžu chýbať strukoviny. Či už jete sójové bôby, fazuľu, šošovicu alebo hrach, strukoviny prechádzajú do tenkého čreva a vstupujú nestrávené do hrubého čreva. Takto nestrávené strukoviny sú jednou z hlavných príčin plynatosti a hnačky. Nejedzte strukoviny, ak trpíte hnačkou.

Umelé sladidlá

Ďalším páchateľom spôsobujúcim hnačky sú umelé sladidlá ako sorbitol, manitol a xylitol, ktoré sa bežne vyskytujú v žuvačkách bez cukru, sladkostiach aj v liekoch. Vyhnite sa týmto sladidlám, ak trpíte hnačkou.

Tieto sladidlá sú absorbované oveľa pomalšie než klasický stolný cukor. Majú tendenciu dosiahnuť hrubého čreva, bez toho, aby boli absorbované, čo potom jednoducho spôsobuje hnačky. Navyše, baktérie v žalúdku „jedia“ tieto cukry a produkujú viac plynu.

Orechy

Orechy a sušené ovocie sú bohaté na nerozpustnú vlákninu, ktoré môžu spôsobiť hnačku ešte horšie. Orechy sú ťažko stráviteľné a môžu podráždiť výstelku vašich čriev, najmä keď trpíte žalúdočnou nevoľnosťou. Takéto potraviny môžu tiež spôsobiť nadmerné nadúvanie. Nahraďte orechy a sušené ovocie iným zdravým občerstvením, ako je varená mrkva alebo zrelý banán , ktorý môže byť príjemný pre váš žalúdok.

Červené mäso

Kým červené mäso je dobrým zdrojom mnohých dobrých živín, jeho trávenie trvá dlho. Konzumácia červeného mäsa tiež zvyšuje hladinu C-reaktívnych proteínov a feritínu , čo sú zápalové chemikálie. Vyvarujte sa červeného mäsa počas hnačky.

Okrem toho je červené mäso spojené s kardiovaskulárnymi chorobami, rakovinou a diabetom, v ktorých hrá kľúčovú úlohu zápal.

Ovocie

Citrusové plody, ako sú ovocie so semienkami, ananás, čerešne, ríbezle a hrozno, môžu tiež prispievať k vašim problémom keď riešite hnačku. To sa stáva najmä vtedy, keď dochádza k malabsorpcii fruktózy z ovocia, čo prispieva k uvoľneniu stolice. Ideálne z ovocia sú napríklad banány.

Chrumkavá zelenina

Keď máte hnačku, tak zelenina, ako je brokolica, karfiol, kapusta, či kyslá kapusta môže zhoršiť váš stav. Táto zelenina obsahuje zložitý sacharid, ktorý je ťažko spracovateľný. Tiež obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá zhoršuje hnačka a plynatosť v gastrointestinálnom systéme. Okrem tejto chrumkavej zeleniny tiež obmedzte príjem artičokov, ružičkového kelu, cibule, šalotky, póru a špargle.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané