Tieto potraviny môžu zničiť vašu pečeň! Pozrite si, čo jesť pri bielkovinovej diéte

Zdieľať
bielkoviny
Tieto potraviny môžu zničiť vašu pečeň! Pozrite si, čo jesť pri bielkovinovej diéte Foto: www.freepik.co

Táto diéta  je špeciálne vyvinutá na liečbu pečeňových a žlčových ochorení. Jej cieľom je zabezpečiť šetrnú a vyváženú stravu, ktorá podporuje regeneráciu pečene a zlepšuje vylučovanie žlče. V článku sa dozviete, ktoré potraviny sú povolené a ktoré je potrebné vylúčiť, ako aj ďalšie dôležité pravidlá a odporúčania pre dodržiavanie tejto liečebnej diéty.

Čo môžete a čo nemôžete jesť pri problémoch s pečeňou

Táto diéta patrí medzi liečebné, šetrné diéty. Hlavný rozdiel medzi liečebnou stravou a diétnymi plánmi na chudnutie spočíva v prísnom vyhýbaní sa niektorým potravinám s cieľom rýchleho a úplného zotavenia po operáciách alebo pri niektorých chronických ochoreniach. V medicíne sa takýmto liečebným diétam obvykle priraďuje číslo podľa typu ochorenia. Táto diéta  je vyvinutá špeciálne pre ľudí trpiacich ochoreniami žlčníka a pečene, ako aj chronickou formou pankreatitídy.

Dodržiavanie diéty vyžaduje vysokú disciplínu a zodpovednosť pri výbere potravín. Vaše zdravie totiž priamo závisí od toho, čo jete, a preto má zmysel konzultovať zoznam povolených a zakázaných potravín s vaším lekárom a následne sa ich striktne držať.

Kedy je diéta potrebná?

Diéta je určená pre ľudí s ochoreniami pečene. Hlavné indikácie pre túto liečebnú diétu sú:

  • chronická hepatitída
  • akútna hepatitída a cholecystitída v období zotavenia
  • chronická cholecystitída
  • cirhóza pečene
  • žlčové kamene

Hlavným cieľom diéty je zabezpečiť plnohodnotnú, šetrnú stravu, ktorá pomáha obnoviť funkcie pečene a žlčových ciest a zlepšuje vylučovanie žlče. Väčšina pacientov dosahuje tieto ciele, ak majú dostatočnú vôľu a túžbu byť zdraví a dodržiavať predpísané menu.

zdravotné problémy s pečeňou
Tieto potraviny môžu zničiť vašu pečeň! Pozrite si, čo jesť pri bielkovinovej diéte Foto: www.freepik.com

Zásady diéty

Diéta zahŕňa normálny príjem sacharidov a bielkovín, ale s obmedzením tukov. Vylučuje potraviny obsahujúce puríny (látky, ktorých vysoká koncentrácia vedie k tvorbe zvýšeného množstva kyseliny močovej v tele a následne k dne), extraktívne látky, cholesterol, éterické oleje, šťavelovú kyselinu a potraviny s tukmi oxidovanými pri vyprážaní.

Pri diéte sa do každodenného jedálnička zaraďujú potraviny bohaté na vlákninu (zelenina, ovocie, obilniny), lipotropné látky (nízkotučné mäso a ryby, vaječný bielok, nízkotučný tvaroh, sója), pektíny (napr. jablká) a nesladené tekutiny. Všetky jedlá sa buď varia, pečú alebo zriedka dusia. Vyprážanie je vylúčené. Studené jedlá sú zakázané, preferujú sa teplé alebo mierne horúce.

Čo môžete a čo nemôžete pri diéte?

Chlieb a pečivo:

  • Môžete: včerajší chlieb z pšeničnej múky 1. a 2. triedy a ražný chlieb. Pečené pirohy s jablkami, tvarohom, mäsom a rybami.
  • Nemôžete: čerstvý chlieb, vyprážané pirohy, sladké a lístkové cesto.

Mäso a hydina:

  • Môžete: chudé mäso bez šliach a chrupaviek, hydina bez kože. Hovädzina, bravčovina, mladé jahňacie, králik, morka a kurča. Pilaf s vareným mäsom, plnená kapusta a varené klobásy.
  • Nemôžete: tučné mäso, mozgy, obličky, pečeň, hus, kačica, konzervy, údeniny.

Ryby:

  • Môžete: chudé druhy varené alebo pečené po varení.
  • Nemôžete: tučné druhy, konzervy, ryby solené a údené.

Polievky:

  • Môžete: mliečne s cestovinami, zeleninové a obilninové na zeleninovom vývare, boršč a kapustnica bez mäsa, cviklová a ovocné polievky. Zeleninu a múku na prípravu polievok nevyprážame, ale sušíme.
  • Nemôžete: všetky polievky na báze mäsa, rýb a húb, ako aj zelené kapustové a studené polievky.
polievka
Tieto potraviny môžu zničiť vašu pečeň! Pozrite si, čo jesť pri bielkovinovej diéte Foto: www.freepik.com

Mliečne produkty:

  • Môžete: kefír, mlieko, jogurt, nízkotučný a polotučný tvaroh a výrobky z neho, smotana (ako prísada), acidofilín, nízkotučný a jemný syr.
  • Nemôžete: tučné mlieko, smotana, tučný tvaroh, zmrzlina, kyslá smotana, tučný a slaný syr.

Vajcia:

  • Môžete: bielková omeleta, varené vajce na mäkko, až 1 žĺtok denne v jedlách.
  • Nemôžete: vyprážané a natvrdo varené vajcia.

Zelenina:

  • Môžete: zelenina surová, varená a dusená, šaláty a prílohy z nej. Varená cibuľa, hrachové pyré a nekyslá kyslá kapusta.
  • Nemôžete: šťavel, zelená cibuľa, reďkovka, špenát, huby a cesnak, ako aj všetka nakladaná zelenina.

Sladkosti a ovocie:

  • Môžete: všetko ovocie a bobule (nekyslé), sušené ovocie, želé, kompóty, peny, marmeláda, pastilky, džemy, bonbóny bez čokolády, med.
  • Nemôžete: čokoláda, zmrzlina a krémové výrobky.

Nápoje:

  • Môžete: čaj, káva s mliekom, zeleninové, ovocné a bobuľové šťavy, odvary zo šípok.
  • Nemôžete: kakao, čierna káva a všetky studené nápoje.
zelenina
Tieto potraviny môžu zničiť vašu pečeň! Pozrite si, čo jesť pri bielkovinovej diéte Foto: www.freepik.com

Zásady stravovania pri diéte

Diéta  hrá kľúčovú úlohu v liečbe ochorení pečene. Okrem vyššie uvedených vlastností, diétu charakterizujú aj niektoré dôležité pravidlá:

  • Z jedálnička sú vylúčené potraviny, ktoré môžu zvyšovať tvorbu kyselín v žalúdku (napr. konzervy a marinády, ostré jedlá, výrobky z ražnej múky, príliš tučné vývary).
  • Menu diety  má obsahovať zvýšené množstvo bielkovín a obmedzovať príjem sacharidov a tukov (je vhodné pozrieť si menu štandardnej bielkovinovej diéty).
  • Všetky jedlá sa pripravujú parením, drvením alebo pretláčaním (úplne sa vylučuje vyprážanie a grilovanie).
  • Je potrebné jesť malé porcie, ale často, minimálne 6-7 krát denne.
  • A za žiadnych okolností nesmie vzniknúť pocit hladu!

Zdroj: woman.ru

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané