Keď prídete večer unavení domov, chcete len rýchlu a zdravú večeru. No aby išlo všetko ľahko, mali by ste mať po ruke všetky dôležité potraviny.
Prvým krokom na prípravu zdravých jedál je skladovať suroviny v kuchyni tak, aby bolo všetko po ruke.
Americká spoločnosť boja proti rakovine zostavila plán, kam umiestniť jednotlivé potraviny tak, aby práve spĺňali nielen podmienku rýchlej prípravy, ale aj kritérium v prospech zdravia.
Čo by nemalo chýbať v špajze ?
Fazuľa – keď si pri varení pokrmov z fazule dáte pozor na množstvo tuku a vysokoenergetických prísad, môžete si dopriať chutné krémové polievky, prívarky aj kaše. A pre vegetariánky: v správnej kombinácii s obilninami a so zeleninou nahradí aj mäso. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov, neobsahuje žiadny cholesterol, navyše pomáha znižovať hladinu tukov v krvi.
Ryža– ryža natural je bez pochýb jednou z najzdravších potravín, po ktorých môžete siahnuť.
Cestoviny– jedálniček si môžete obohatiť aj o ražné cestoviny, špaldové či kukuričné. Dobrým cestovinám stačí olivový olej, cesnak alebo bylinky.
Ďalšími suchými potravinami, ktoré by sme mali mať v našej špajzi sú napríklad kuskus, mak, polenta.
Základná a nepostrádateľná zelenina je cibuľa. Potom by ste mali mať aj paradajky v konzerve, ktoré sa hodia tiež do rôznych omáčok. Rybičky v konzerve na nátierku či do cestovín a na dochutenie jedál nesmie chýbať ocot, olej, bylinky a koreniny.
Ďalším samozrejme nenahraditeľným úložným priestorom v kuchyni je chladnička. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín odporúča nastaviť v chladničke teplotu, tak aby dosahovala v strednej polici 5 °C.
Čo by nemalo chýbať v chladničke ?
Samozrejme by tam nemala chýbať zelenina a ovocie aj čerstvé ovocné šťavy. Ďalej sú to jogurty a mliečne výrobky. Tie obsahujú dôležité lactobacily pre dobrý vývoj črevnej mikroflóry.
Taktiež medzi hlavné suroviny patria vajcia a maslo, ktoré majú všestranné využitie pri varení.
Posledným dôležitým miestom je mraznička, ktorá slúži k dlhodobejšiemu uchovaniu potravín. Teplota v mraziacom boxe by mala byť 18 °C.
V mraziaku samozrejme môžete uchovať všetky potraviny od mäsa po pečivo. Ideálne je spotrebovať potraviny do 6 mesiacov.