Ak patríte k tým, ktorí majú radi pečivo, no zároveň hľadajú zdravšie alternatívy k obyčajnému bielemu pšeničnému chlebu, tento írsky recept môže byť presne to, čo hľadáte. Prečo by pečivo nemohlo byť aj zdravé? Tento otáznik si kladú mnohí, keď sa snažia zorientovať v množstve informácií o lepku, rôznych druhoch múky a ďalších prísadách v pečive, zákuskoch či koláčoch. K tomu sa pridáva aj množstvo otázok týkajúcich sa tukov, kalórií a bielkovín v potravinách, pričom nie je vždy jednoduché určiť, čo je skutočne prospešné pre naše telo. Výživoví odborníci aj ľudia zo sociálnych sietí poskytujú rôzne rady a odporúčania, ktoré sa niekedy líšia, no jedno je jasné – biely chlieb nie je tým najlepším, čo môžeme dať nášmu telu.
V prípade, že sa rozhodnete hľadať alternatívy k tradičnému pšeničnému chlebu, určite by ste mali vyskúšať práve tento chlieb z ovsených vločiek. Tento recept sa vyznačuje tým, že je považovaný za jeden z najzdravších na svete. Obsahuje totiž látky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, podporujú chudnutie a sú veľmi prospešné aj pre tých, ktorí trpia cukrovkou. Ako je to možné? Základnou ingredienciou je oves, ktorý je známy svojimi výnimočnými zdravotnými prínosmi.
Ovsené vločky, z ktorých je tento chlieb pripravený, sú jednou z najzdravších surovín, ktoré môžeme do svojho jedálnička zaradiť. Okrem toho, že sú bohaté na vlákninu, obsahujú aj rozpustný druh vlákniny známy ako betaglukan. Tento druh vlákniny je kľúčový, pretože pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu, teda „zlého“ cholesterolu, čím prispieva k zlepšeniu zdravia srdca a ciev. Betaglukan tiež pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, čo môže byť výhodné pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, ale aj pre tých, ktorí majú problémy s regulovaním hladiny glukózy v krvi, napríklad pri cukrovke.
Okrem toho, že pomáha znižovať cholesterol a reguluje hladinu cukru v krvi, betaglukan zlepšuje aj tráviaci systém. A ako je známe, zdravý tráviaci systém úzko súvisí s imunitným systémom, takže tento chlieb môže mať aj pozitívny vplyv na celkové zdravie organizmu. Tento chlieb má teda niekoľko kľúčových zdravotných prínosov, ktoré sa v porovnaní s bežným pšeničným chlebom výrazne líšia.
Pečenie chleba z ovsených vločiek môže na prvý pohľad pôsobiť ako náročný proces, pretože ovsené vločky sú bezlepkové a teda by cesto nemalo správne kysnúť. To však neznamená, že by chlieb mal byť suchý a hutný. Naopak, ovsené vločky sa pri pečení rozpadnú a vytvoria hladkú a kompaktnú hmotu, ktorá je veľmi podobná cestu z pšeničnej múky. A aj keď ovsené vločky neobsahujú lepok, cesto môže skvele držať pohromade vďaka iným prísadám.
Jednou z dôležitých prísad, ktorá v tomto recepte nahrádza kvasnice, je jedlá sóda. Vďaka tomu, že cesto neobsahuje kvasnice, chlieb bude rýchlejšie pripravený a zároveň bude vhodný aj pre tých, ktorí majú problémy s trávením lepku. Tento chlieb z ovsených vločiek môžete variovať aj s ďalšími ingredienciami, ktoré mu dodajú extra chuť a výživovú hodnotu. Mnoho receptov na tento chlieb zahŕňa kombináciu ovsených vločiek s celozrnnou múkou alebo inými druhmi semienok.
Ak máte záujem o vyskúšanie tohto zdravého chleba, tu je jednoduchý recept na chutný a výživný chlieb, ktorý obsahuje aj semienka a sušené figy, čo mu dodá nielen výbornú chuť, ale aj bohatý nutričný profil. Na prípravu budete potrebovať:
- 100 g nakrájaných fíg
- 1 vajce
- 250 g ovsených vločiek
- 2 polievkové lyžice medu
- 1,5 polievkovej lyžice jedlej sódy
- 2 čajové lyžičky soli
- 150 g celozrnnej múky
- 2 polievkové lyžice chia semienok
- 3 polievkové lyžice tekvicových semienok
- 1 polievková lyžica slnečnicových semienok
- 600 g gréckeho jogurtu
Príprava tohto chleba je naozaj jednoduchá. Začnite tým, že predhrejete rúru na 200 °C a pripravíte si formu, ktorú buď vymažete alebo vystielate papierom na pečenie. Najprv si zmiešajte suché ingrediencie (vločky, múku, semienka, soľ a sódu) a zvlášť tekuté (vajce, med, jogurt). Potom všetky ingrediencie dôkladne premiešajte v miske, vytvorte kompaktný bochník a vložte do formy. Povrch chleba môžete uhladiť pomocou lyžice namočenej vo vode.
Pečte tento chlieb v rúre asi 35 minút bez pokrievky. Po uplynutí tejto doby si skúste špajdľou skontrolovať, či je chlieb prepečený. Po upečení nechajte chlieb chvíľu vychladnúť, aby sa ľahšie krájal. Tento chlieb je bohatý na semienka, ktoré mu dodávajú nielen výnimočnú chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok. Určite stojí za to vyskúšať ho ako alternatívu k tradičnému pšeničnému chlebu.