Táto bylina, ktorá rastie po celom svete, je známa pre svoje mnohostranné využitie v medicíne a gastronómii. Hoci môže byť pre niektoré osoby nepríjemná kvôli svojim bodavým listom, jej liečebné účinky a chuťové vlastnosti stoja za to, aby sa s ňou zoznámili bližšie. Na čo je dobrá žihľava? Aké recepty stojí za to vyskúšať? To všetko (a oveľa viac) sa dozviete v dnešnom článku.
Na čo je dobrá žihľava
Žihľava obsahuje mnoho živín, vrátane vitamínov A, C, E, K a B-komplexu, minerálov, ako je železo, vápnik a draslík, a tiež flavonoidy a kyselinu kremičitú. Tieto látky prispievajú k mnohým pozitívnym účinkom na ľudské zdravie.
Blahodarné účinky žihľavy:
- Podporuje trávenie a detoxikáciu tela.
- Zlepšuje zdravie kože, vlasov a nechtov.
- Pomáha s bojom proti alergiám.
- Zníženie zápalu a bolesti.
- Zlepšuje imunitu a vitalitu.
Kedy sa žihľava zbiera?
Žihľavu možno zbierať po celé leto. Ak ju zbierate na prelome leta a jesene, môžu listy byť vláčne a obsahovať menej živín. Pri zbere by ste mali použiť rukavice, aby ste sa vyhli bodnutiu žihľavy.
Kedy piť žihľavový čaj?
Žihľavový čaj sa môže piť kedykoľvek počas dňa, ale odporúča sa ho piť ráno alebo večer. Môžete si pridať med alebo citrón na zlepšenie chuti. Žihľavový čaj je bohatý na živiny, ktoré pomáhajú stimulovať imunitu, detoxikovať telo a zlepšovať kvalitu pleti.
Ako žihľavu osušiť, aby nesplesnivela
Najlepšie je žihľavu sušiť v priestore s dobrým prúdením vzduchu, aby sa zabránilo plesniam. Listy by ste mali rozložiť do tenkej vrstvy na papieri alebo rohoži a nechať ich vyschnúť prirodzene. Potom ich môžete uložiť do pohárov alebo vriec a skladovať na tmavom a suchom mieste.
Ako si žihľavu vysadiť na balkóne
Ak máte balkón a máte radi byliny, môžete si vysadiť žihľavu aj tam. Žihľava rastie všade, kde je dostatok slnka a vlhka, takže by mala dobre rásť na slnečnom balkóne. Žihľava potrebuje dostatok priestoru, takže ju saďte v dostatočne veľkých kvetináčoch. Zemina by mala byť vlhká, ale nie premokrená. Môžete ju zalievať vodou alebo hnojivom pre byliny. Pokiaľ si chcete užiť čerstvé žihľavy, môžete ju strihať, ako rastie.
Pripravte si žihľavové pesto alebo polievku
Žihľava je bylina, ktorá sa dá použiť do rôznych pokrmov, kde im pridáva lahodnú chuť a telu prospešných látok.
Žihľavové pesto
- 2 šálky čerstvých žihľavových listov
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1/2 šálky parmezánu
- 1/4 šálky vlašských orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- šťava z 1/2 citróna
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
Vložte žihľavové listy do mixéra a rozmixujte ich. Pridajte olivový olej, parmezán, vlašské orechy, cesnak a citrónovú šťavu a mixujte, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti. Žihľavové pesto je skvelé na cestoviny, ako dip alebo na pečivo.
Žihľavová polievka
- 4 šálky žihľavových listov
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálky smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
Postup
V hrnci rozohrejte olivový olej a opražte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezhnednú. Pridajte žihľavové listy a varte asi 5 minút, kým nezmäknú. Pridajte zeleninový vývar a nechajte variť asi 20 minút. Polievku rozmixujte do hladkej konzistencie pomocou mixéra alebo ponorného mixéra. Pridajte smotanu na varenie, dochuťte soľou a korením. Žihľavovú polievku môžete podávať s chrumkavým chlebom alebo grilovanými krevetami.
Zdroj: kondice.cz, hhealthline.com, webmd.com, healthline.com