Tamarind, známy tiež ako indický datľovník, je exotické ovocie plné zdravia prospešných látok. Toto neobyčajné ovocie pochádzajúce z Afriky a Madagaskaru si získava popularitu aj v našich končinách, vďaka jeho neodolateľnej chuti a širokej škále zdravotných benefitov. Prečo by ste mali toto ovocie zaradiť do svojho jedálnička a aké sú jeho najvýznamnejšie zdravotné účinky?
Tamarind, známy aj ako indická datľa, je exotické ovocie z rodiny strukovín, ktoré pochádza z východnej Afriky a suchých lesov Madagaskaru. Plody tamarindu sú ukryté v dlhých hnedých strukoch a svojím tvarom pripomínajú fazuľu. Nezrelé plody majú výrazne kyslú chuť.
Zdravotné výhody tamarindu
Existuje množstvo klinických štúdií a medicínskych výskumov, ktoré potvrdzujú zdravotné benefity tamarindu. Je dokázané, že extrakt z tamarindu pomáha pri horúčke, hnačke, bolesti brucha, dyzentérii, kvapavke, parazitárnych infekciách, zápche, zápaloch a očných ochoreniach. Okrem toho má tamarind výrazné antioxidačné, antimikrobiálne, hojivé a protizápalové vlastnosti, ktoré účinne bojujú proti chorobám ako malária, astma a diabetes.
V 100 gramoch tamarindu sa nachádza nasledujúci podiel odporúčanej dennej dávky týchto látok: tiamín – 36 %, železo – 35 %, horčík – 23 %, fosfor – 16 %. Tamarind sa tradične používa na zlepšenie tráviacich procesov, zmiernenie žalúdočných problémov a ako mierne preháňadlo.
Vysoký obsah kyseliny vínnej nielen dodáva ovociu pikantnú chuť, ale pôsobí aj ako antioxidant: odstraňuje škodlivé radikály a podporuje mladosť a krásu.
Geraniol, ktorý sa nachádza v tamarinde vo veľkom množstve, vyžaduje ďalšie štúdium vedcami. Predpokladá sa, že táto látka môže liečiť rakovinu pankreasu.
V ľudovej medicíne sa tamarind používa na prípravu prírodných liekov proti reumatizmu, úpalu, horúčke, zápalom a bolesti v krku. Listy a kvety tamarindu sa sušia alebo varia na prípravu obkladov na natiahnuté svaly, zápaly spojiviek, vriedky a hemoroidy.
Navyše, tamarind je bohatý na obsah pektínu, slizu, hemicelulózy, tanínových látok a polysacharidov ako celulóza.
Len 100 gramov dužiny tamarindu denne môže pokryť až 13 % potrebných živín, ktoré sú nevyhnutné pre normálne fungovanie všetkých orgánov a systémov.
Dužina indickej datle odstraňuje cholesterol z tela, je výbornou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, zmierňuje nespavosť a stres.
Tieto jedinečné plody obsahujú obrovské množstvo dôležitých minerálov (sodík, draslík, vápnik, železo, zinok a meď), vitamínov (A, C, PP, B) a kyseliny listovej.
Ak ste ešte nemali možnosť ochutnať toto zdravé ovocie s exotickým názvom, teraz je ten správny čas. Nielenže obohatíte svoj jedálniček, ale aj zlepšíte svoje zdravie. Povedzte o výhodách tamarindu aj svojim priateľom, aby ste sa uistili, že aj oni budú mať prospech z tohto výnimočného ovocia.