Takto identifikujete ryžu, ktorá obsahuje plasty

Zdieľať
00 10.jpg

Najväčším producentom ryže na svete je Čína, ktorá vyprodukuje viac ako 200 miliónov ton ryže ročne.

Nedávno však denník The Korean Times priniesol správu o tom, ako niektoré čínske firmy vyrábajú umelú ryžu z plastov a zemiakového škrobu, ktorú potom obohatí o ryžovej arómu.

Takúto toxickú ryžu potom pridávajú do bežnej ryže, aby zmiatli zákazníkmi a zvýšili si tak svoje zisky.

Uvedená správa spustila ďalšie vyšetrovanie s cieľom odhaliť, či prezentované informácie sú pravdivé alebo nie. Záverečná zistenia boli šokujúce.

Niektoré čínska ryža obsahovala pomerne veľké množstvo plastov. Otázka teda znie, ako identifikovať, či vaša ryža neobsahuje aj uvedené škodlivé prímesi?

Našťastie existujú rozdiely medzi prirodzenou a umelou ryžou, ktoré vám pomôžu spozorovať tú umelú. A o nich si viac povieme v dnešnom článku.

Test č.1: Voda

Naberte polievkovú lyžicu ryže a nasypte ju do misky s vodou.

Ak ryža klesne na dno, je prirodzená. Pokiaľ zostane plávať na hladine, pravdepodobne sa jedná o umelú ryžu.

Test č.2: Oheň

Pokúste sa zapáliť pár zrniečok ryže.

Keď nehorí, ryža je pravá. Ak však začnú horieť, to naznačuje, že takáto ryža je falošná.

Test č.3: Drvenie

Rozdrvte ryžové zrná.

V prípade, že vám vznikne len biely prášok, ide o prírodnú ryžu. Ak okrem prášku zbadáte aj žltej škvrny, zrejme sa jedná o umelú ryžu.

Test č.4: Pleseň

Uvarte hrsť ryže a umiestnite ju do misky, ktorú necháte niekoľko dní voľne položenú v kuchyni na svetlom mieste.

Ak sa po čase na nej vytvorí pleseň, ide o pravú ryžu. Pokiaľ ani po dlhej dobe nesplesnivie, je to pravdepodobne ryža umelá.

Uvedené testy sú jednoduché a ľahké. Odporúčame vyskúšať niekoľko z nich súčasne, pretože iba jeden nemusí vždy spoľahlivo určiť výsledok. Napríklad aj pravárýžové zrnká môžu niekedy plávať na hladine.

Dúfame, že vám tento článok pomôže ochrániť vaše zdravie tým, že odhalí pôvod ryže, ktorú sa chystáte konzumovať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané