Takto by mali vstávať ženy nad 50. Väčšina z nich to robí zle a ničí sa tým

Zdieľať
Takto by mali vstávať ženy nad 50
Takto by mali vstávať ženy nad 50. Väčšina z nich to robí zle a ničí sa tým Foto: depositphotos.com

Nepodceňujte ranné rituály a vstávanie z postele. Obzvlášť, pokiaľ patríte medzi ženy nad päťdesiat. Odmenou vám bude dobrá nálada, sviežosť a príjemná energia po celý deň.

Hoci sa necítite ako v dvadsiatich a často sa vám ráno kvôli únave nechce z postele, skúste tento hendikep postupne zmeniť. Aj keď si prechádzate novým životným obdobím, a tým je klimaktérium, neznamená to, že by snáď váš život končil. Chce to len vedieť, ako na zmeny pozitívne reagovať a ako s nimi naložiť. Preto si urobte už perfektné ráno, získaná nálada a pocit pohody vás potom bude sprevádzať po celý deň. Čo odporúčajú vedci?

Základom je pravidelný denný rytmus

Pre celkový chod a prospievanie organizmu je dobré mať istý denný režim a rytmus. To znamená, že by ste mali robiť niektoré činnosti v podobnú dobu, a to aj cez víkend. Samozrejme sa občas nevyhnete situáciám, keď tento rozvrh porušíte, ale vždy sa ho snažte dať opäť čo najskôr do poriadku. Budete celkovo viac vyrovnané av psychickej pohode. Ako by teda malo vyzerať vaše ráno?

Pozor na prudké vstávanie

Vzhľadom na hormonálne výkyvy dochádza aj k rýchlym zmenám krvného tlaku. Často sa to prejavuje hneď ráno, keď rýchlo vyskočíte z lôžka. Nedivte sa potom, že sa vám motá hlava. Ležmo totiž krv prúdi voľne, len čo však „vyletíte“, pripomenie sa gravitácia.

Veľká časť krvi sa spravidla drží v dolných končatinách, dôjde preto k rýchlemu poklesu tlaku alebo hypotenzii. Vstávajte teda pomaly, najprv sa na chvíľu posaďte, a až potom, najlepšie s oporou ruky, vstávajte. Tlak sa medzitým vyrovná a nehrozí vám pád.

V menopauze sa objavujú problémy vnútorného ucha

Problémom rannej závrati môže byť aj tzv. polohová závrat, ktorá vychádza z vnútorného ucha. Je častá práve u žien v období okolo päťdesiateho roku veku. Táto neškodná závrat však trvá iba chvíľku, do jednej minúty opäť zmizne. Objavuje sa aj počas dňa pri zmene polohy hlavy.

Pusťte k sebe denné svetlo

Skúste si na noc nezaťahovať závesy, alebo ich hneď ráno roztiahnite. Denné svetlo a slnečné lúče vás príjemne prebudia. Rovnako tak vás osvieži čerstvý vzduch, preto si otvorte okno a poriadne si hneď ráno vyvetrajte.

Pretiahnite stuhnuté telo

Tým, že si ráno trošku zacvičíte, pomôžete mu rozpohybovať sa. Stačí, keď sa poriadne pretiahnete, najmä ak spíte v polohe na bruchu, ktorá nie je priaznivá pre chrbát a krčnú chrbticu. Pokiaľ máte fyzičku, môžete si dať aj trochu do tela. Cvičenie vás rozpohybuje a vyplaví vám do krvi endorfíny (hormóny šťastia) na celý deň.

Pri cvičení správne dýchajte

Nie je nad to dopriať si ráno aj pár minút sústredenia a pripraviť myseľ na celý deň. Preto pri cvičení správne dýchajte a myslite na každý svoj pohyb. Dáte si takú malú rannú meditáciu, obzvlášť pri strečingu.

Ranná sprcha vás osvieži

Po cvičení je najlepšia teplá sprcha, ktorú ukončíte studenou vodou. Rozprúdi vám krv a celkovo vás naštartuje do všetkých činností, ktoré vás čakajú.

Doprajte si zdravé raňajky

Raňajky by mali byť vždy zdravé a výživné, aby vám poskytli potrebnú energiu. Samozrejme sa výdatnosť raňajok odvíja aj od toho, ako fyzicky ťažká činnosť vás čaká. Uprednostnite ovocie a zeleninu, celozrnné pečivo s kvalitným syrom. Rovnako tak by ste mali hneď ráno začať s pitným režimom. Výborne fungujú bylinkové čaje, voda s citrónom alebo čerstvej zeleninovej šťavy.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.govwww.kutnohorsky.denik.cz, www.prozeny.cz,  www.ulekare.cz

Takto by mali vstávať ženy nad 50
Takto by mali vstávať ženy nad 50. Väčšina z nich to robí zle a ničí sa tým Foto: www.gettyimages.com

Ranné rituály a správne vstávanie zohrávajú kľúčovú úlohu v každodennom živote žien nad päťdesiat, najmä počas obdobia menopauzy. Pravidelný denný rytmus, pozvoľné vstávanie, vystavovanie sa dennému svetlu, jemné cvičenia, a vyvážené raňajky sú neoddeliteľnými súčasťami pre dobrú náladu, sviežosť a energiu po celý deň. Prispôsobenie týchto praktík môže výrazne zlepšiť fyzickú aj psychickú pohodu, pomáhať pri zvládaní symptómov spojených s menopauzou a zlepšovať celkovú kvalitu života.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané