Tajomstvo nadýchaných buchiet. Správny výber múky je kľúčový

Zdieľať
pečené buchty
pečené buchty Foto: depositphotos.com

Chceli by ste, aby vaše buchty boli dokonale nadýchané, no stále sa vám to nedarí dosiahnuť? Tajomstvo spočíva v správnom výbere múky. Pozrite sa, ako dosiahnuť, aby vaše buchty boli ľahučké a chutné.

Buchty sú obľúbeným sladkým pokrmom nielen na raňajky či ku káve, ale aj ako dobrota pre deti na desiatu. Ak ich pečiete doma, možno ste už zažili, že výsledok nebol taký vzdušný, ako keď ich pripravovala vaša babička.

Tento problém trápi veľa pekárov. „Ako docieliť nadýchané buchty a prečo sa mi to stále nedarí?“ Tento pocit nie je cudzí nikomu, kto sa pokúsil upiecť buchty. Ale nezúfajte, riešenie je jednoduché. Tajomstvo nadýchaných buchiet sa totiž ukrýva v tom, akú múku si zvolíte.

buchty
buchty Foto: depositphotos.com

Kľúč k nadýchaným buchtám

Práve múka hrá hlavnú úlohu pri dosahovaní tej správnej štruktúry buchiet. Droždie, mlieko, maslo a cukor vám môžu zabezpečiť chutné cesto, ale ak chcete dosiahnuť skutočne jemné a vzdušné buchty, výber správnej múky je nevyhnutný. Cesto by malo pekne nakysnúť, ideálne až zdvojnásobiť svoj objem. Takto budú buchty presne také, ktoré všetci milujú – mäkučké a ľahučké ako od babičky.

Recept na buchty

Rozpusťte 60 gramov masla a nechajte ho mierne vychladnúť, potom ho pridajte k cestu spolu s pripraveným kváskom. Pomocou hákového nadstavca na kuchynskom robote vypracujte hladké a mäkké cesto. Počas miesenia postupne prilievajte vlažné mlieko – potrebovať budete približne 100 až 200 mililitrov.

Keď bude cesto mäkké a nelepivé, čo zvyčajne trvá asi 15 až 20 minút, poprášte ho múkou, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť. Po približne dvoch hodinách by malo cesto zdvojnásobiť svoj objem. Potom už len stačí pripraviť plnku podľa chuti a pustiť sa do pečenia. Výsledkom budú krásne nadýchané buchty, ktoré vám budú pripomínať tie z detstva.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané