Veľa ľudí sa bojí kúpiť čerstvú rybu, len kvôli tomu, že sa boja ako ju očistiť a vypitvať. Ak patríte medzi nich, máme pre vás dobré správy. Vypitvať a pripraviť rybu nie je až tak veľmi zložité, ako sa zdá. Stačí sa riadiť jednoduchým návodom a aj vy si tak môžete vychutnať čerstvú rybu vo vašej kuchyni.
- Rybu omráčime tupým predmetom za hlavu a ostrým nožom prerušíme žiabre, aby vykrvácala.
- Potom zbavíme rybu šupín, od chvosta k hlave. Použite tupejší nástroj, tým to ide lepšie. Až na dočistenie použijete nôž.
- Ľudia často rybu neškriabu, ale sťahujú z kože. Zbavujú sa tak cenných látok a vitamínov.
- Na stiahnutie sa môžu použiť kliešte
- Jednou rukou kožu sťahujete smerom od brucha nahor či naopak, palcom druhej ruky kožu uvoľňujete.
- Brucho ryby otvoríme krátkym nožom, smerom od análneho otvoru k hlave. Kosti brušných plutiev najlepšie prestrihneme záhradníckymi nožnicami. Odstrihneme nimi aj plutvy.
- Odzadu siahneme rukou do ryby a vyberieme vnútornosti. Pažerák nikdy nerežeme nožom!
- Z vnútorností vyberieme ikry, mechúr a potom opatrne odtrhneme od čreva celý žlčník.
- Bez obáv vyberieme z čriev pečeň a slezinu, vnútornosti sa umyjú a uložia sa do chladu.
- Nakoniec od trupu oddelíme hlavu,jednoduchým rovným rezom.
- Umytý trup kapra narežeme na podkovy a rozrežeme na jednotlivé rezne. Podkovky z chvostovej časti necháme vcelku.
Dôležitá rada! Porciovanie a pripravovanie ryby zásadne robíme na opláchnutej doske. Suché drevo saje šťavu z mäsa.
Čerstvá ryba je veľmi výživná a chutná. Príprava nie je komplikovaná, keď už viete ako na to. S naším návodom to zvládnete na jednotku a rybu si tak môžete vychutnať pečenú alebo vyprážanú.