Tajomstvo čerstvých rýb odhalené. Ako ich správne vypitvať a pripraviť na pečenie či vyprážanie?

Zdieľať
príprava čerstvej ryby
Tajomstvo čerstvých rýb odhalené. Ako ich správne vypitvať a pripraviť na pečenie či vyprážanie? Foto: www.freepik.com

Veľa ľudí sa bojí kúpiť čerstvú rybu, len kvôli tomu, že sa boja ako ju očistiť a vypitvať. Ak patríte medzi nich, máme pre vás dobré správy. Vypitvať a pripraviť rybu nie je až tak veľmi zložité, ako sa  zdá. Stačí sa riadiť jednoduchým návodom a aj vy si tak môžete vychutnať  čerstvú rybu vo vašej kuchyni.

  1. Rybu omráčime tupým predmetom za hlavu a ostrým nožom prerušíme žiabre, aby vykrvácala.
  2. Potom zbavíme rybu šupín, od chvosta k hlave. Použite tupejší nástroj, tým to ide lepšie. Až na dočistenie použijete nôž.
  3. Ľudia často rybu neškriabu, ale sťahujú z kože. Zbavujú sa tak cenných látok a vitamínov.
  4. Na stiahnutie sa môžu použiť kliešte
  5. Jednou rukou kožu sťahujete smerom od brucha nahor či naopak, palcom druhej ruky kožu uvoľňujete.
  6. Brucho ryby otvoríme krátkym nožom, smerom od análneho otvoru k hlave. Kosti brušných plutiev najlepšie prestrihneme záhradníckymi nožnicami. Odstrihneme nimi aj plutvy.
  7. Odzadu siahneme rukou do ryby a vyberieme vnútornosti. Pažerák nikdy nerežeme nožom!
  8. Z vnútorností  vyberieme ikry, mechúr a potom opatrne odtrhneme od čreva celý žlčník.
  9. Bez obáv vyberieme z čriev pečeň a slezinu, vnútornosti  sa umyjú a uložia sa  do chladu.
  10. Nakoniec od trupu  oddelíme hlavu,jednoduchým rovným rezom.
  11. Umytý trup kapra narežeme na podkovy a rozrežeme na jednotlivé rezne. Podkovky z chvostovej časti necháme vcelku.
pitvanie ryby
Tajomstvo čerstvých rýb odhalené. Ako ich správne vypitvať a pripraviť na pečenie či vyprážanie? Foto: www.freepik.com

Dôležitá rada!  Porciovanie a pripravovanie ryby zásadne robíme na opláchnutej doske. Suché drevo saje šťavu z mäsa.

Čerstvá ryba je veľmi výživná a chutná. Príprava nie je komplikovaná, keď už viete ako na to. S naším návodom to zvládnete na jednotku a rybu  si tak môžete vychutnať pečenú alebo vyprážanú.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané