Sušený cesnak je v mnohých ohľadoch lepší ako čerstvý. Každá gazdinka, ktorá si zakladá na dokonalej kuchyni, by mala mať túto koreninu vždy poruke. Jeho výhodou je, že pri vyprážaní nepripaľuje jedlá a neprináša nepríjemný zápach z úst. Navyše, jeho použitie je neuveriteľne všestranné a môžete ho skladovať po celý rok. V nasledujúcom článku sa dozviete, kde všade ho môžete využiť a ako si ho jednoducho vyrobiť doma.
Sušený cesnak je nielen skvelou alternatívou k čerstvému, ale v mnohých prípadoch ho aj predčí. Prečo by ste mali mať toto korenie vždy po ruke? Je to ideálne riešenie pri varení, pretože sa pri smažení neprepáli a nezanecháva nepríjemný zápach v ústach. To je len jedna z jeho mnohých výhod!
Sušený cesnak je univerzálny a môžete ho pridať do takmer každého jedla. Navyše, ak máte veľkú úrodu cesnaku, je to skvelý spôsob, ako ho uskladniť na celý rok. Okrem toho, že sa zbavíte prebytku, získate aj výnimočnú zásobu korenia.
Kde pridať sušený cesnak a ako ho využiť?
Toto korenie používajú kuchári po celom svete pri príprave rôznych pokrmov. Bohatá aróma sušeného cesnaku dodá jedlám jedinečný šmrnc. Pridajte ho do polievok (mäsových, zeleninových či hubových), zapekaných jedál, dusených mias, fašírok, domácich klobás a dokonca aj do domáceho majonézy.
Je však dôležité vedieť, kedy sušený cesnak pridať. Do polievok ho pridávajte 5 minút pred dokončením varenia, do dusených mias a zeleniny 3 minúty pred koncom. V hotových jedlách ho môžete pridať kedykoľvek podľa chuti, pričom sa jeho aróma rozvinie veľmi rýchlo. Ak chcete, aby sa chuť cesnaku maximálne rozvinula, odporúčame ho pred pridaním do jedla na dve minúty opražiť na rozohriatej panvici s maslom.
Ako si pripraviť sušený cesnak doma?
Výroba sušeného cesnaku doma je jednoduchá a rýchla, nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie. Z jednej malej hlavičky cesnaku získate približne 20 g voňavého korenia.
- Najprv očistite cesnak od šupiek. Nakrájajte ho na tenké plátky a potom ich jemne rozdrvte.
- Plátky cesnaku rovnomerne rozložte na tanier v jednej vrstve.
- Následne ich vložte do mikrovlnky na pol minúty pri najvyššom výkone.
- Opakujte tento proces štyrikrát, pričom medzi jednotlivými cyklami cesnak premiešajte.
- Nakoniec sušený cesnak jemne rozdrvte v kuchynskom mažiariku.
Celý proces výroby sušeného cesnaku vám zaberie maximálne 10 minút, takže si môžete pripraviť čerstvú dávku vždy, keď ju potrebujete. Ak si všimnete, že vám cesnak v chladničke začína klíčiť, neváhajte a ihneď si pripravte toto voňavé korenie. Na skladovanie sušeného cesnaku použite uzavretú nádobu a uložte ho čo najďalej od vlhkosti.