Objavte tradičné suroviny slovenskej kuchyne, ktoré sa vracajú do popredia vďaka svojim zdravotným benefitom. Pohanka, pšeno a krúpy ponúkajú nielen výživnú hodnotu, ale aj široké spektrum využitia v moderných aj tradičných receptoch.
Pohanka, pšeno a krúpy tvorili základ tradičnej slovenskej kuchyne, a to nie bez dôvodu. Sú výživné, ľahko stráviteľné a poskytujú telu množstvo esenciálnych látok potrebných pre zdravie.
Krúpy – pomocník pri chudnutí a ochranca srdca
Krúpy sú cenovo dostupné, dlho vydržia, sú výživné a sýte. Najčastejšie sa vyrábajú z jačmeňa, ale dostupné sú aj pšeničné, ovsené a pohánkové. Jačmenné krúpy pozitívne ovplyvňujú kardiovaskulárny systém, pomáhajú znížiť cholesterol a stabilizujú hladinu cukru v krvi. Sú tiež bohaté na kremík, ktorý je prospešný pre väzy, šľachy, chrupavky a kosti.
Ako a kde ich využiť?
Krúpy sa využívajú nielen v tradičných jedlách ako polievky a zabíjačkové špeciality, ale aj v rizote, karbonátkach, knedliach či plackách. Výborne sa hodia do vývarov a cesnačiek, dajú sa zapiecť so zeleninou, zemiakmi alebo pripraviť s hrachom či fazuľami.
Pohanka – zázrak na cievy
Hoci bola pohanka kedysi považovaná za „obilie chudobných“, dnes je cenená pre svoje zdravotné prínosy. Je to skvelý zdroj rutínu, ktorý podporuje zdravie ciev a používa sa aj pri problémoch s kŕčovými žilami. Pohanka je bohatá na kvalitné rastlinné bielkoviny, vitamíny skupiny B, aminokyseliny, minerály a stopové prvky a je prirodzene bezlepková.
Pšeno – pomocník proti stresu
Pšeno, drobné žlté semienka prosa, sú ideálne pre zdravie obličiek, zraku, pokožky, vlasov a nechtov. Majú antiseptické účinky, uľavujú od tráviacich ťažkostí a pôsobia preventívne proti osteoporóze. Tiež pomáhajú zmierniť fyzický stres a zvýšenú nervovú záťaž.