Šupky z pomaranča nevyhadzujte! Dajú sa ešte skvele využiť

Zdieľať
Šupky z pomaranča
Šupky z pomaranča nevyhadzujte! Dajú sa ešte skvele využiť Foto: www.gettyimages.com
Šupky z pomaranča
Šupky z pomaranča nevyhadzujte! Dajú sa ešte skvele využiť Foto: www.gettyimages.com

Budete prekvapení, kde všade nájdu uplatnenie!

Vyskúšajte nasledujúce fígle.

Vôňa

Neutrácajte zbytočne za voňavé vrecúška, ktoré majú prevoňať vašu bielizeň. Vytvorte si vlastné. Stačí si zaobstarať niekoľko malých látkových vrecúšok, ktoré naplníte nasušenou a rozomletou kôrou. Plátené vrecúška môžete rozmiestniť tak medzi bielizeň a oblečenie, ale aj po byte na miesta, kde vás netrápi zápach, ale chcete len príjemne osviežiť vzduch. Má to aj ďalší bonus. Tieto vrecká vďaka obsiahnutej silici fungujú aj ako odpudzovače šatníkových molí.

Zápach

Pomarančová šupka vám tiež pomôže, ak sa po vyzutí z topánok šíri do okolia odér. Pomarančovú kôru z čerstvo nalúpaného pomaranča zabaľte do papiera na pečenie alebo dajte do priedušného pláteného vrecka a vložte do topánok na 24 hodín. Počas tejto doby do seba pomarančová kôra nielen natiahne nežiadúce pachy, ale súčasne vaše topánky prevonia sviežou vôňou.

Čistič mikrovlnky

Napadlo vám niekedy, že by ste mohli vyčistiť mikrovlnnú rúru inak ako použitím chemických prostriedkov? V prípade pomaranča stačí kôru vložiť do misky, zaliať vodou a tú následne umiestniť do mikrovlnky. Potom misku s kôrou a vodou nechajte „ohrievať“ cca 7 minút, potom misku vyberte a za pomoci handričky utrite vnútornú časť spotrebiča. Oproti bežným spôsobom čistenia je to ekologické. Navyše mikrovlnka nie je potom cítiť čistiacimi chemikáliami, ktorých výpary by sa vám mohli dostať do jedla.

Šupky z pomaranča
Šupky z pomaranča Foto: www.gettyimages.com

Na šmuhy

Máte aj po umytí na pohároch nepekné šmuhy? Potom môžete skúsiť do umývačky vložiť pomarančovú kôru a uvidíte, že vás žiadne šmuhy na pohároch už nikdy trápiť nebudú. Ak vás štvú nevzhľadné vodné škvrny na kovových predmetoch, olej v pomarančovej kôre ich prirodzene odstráni. Len šupkou trite predmet, až ho vyleštíte.

Univerzálne čistidlo

Z pomarančovej kôry si môžete vyrobiť aj univerzálne čistidlo, ktoré následne využijete v celej domácnosti, napríklad pri čistení povrchov, podláh a okien. Výhodou je, že neobsahuje žiadne agresívne chemické látky.  Ako na to?

Stačí zmiešať ocot s pomarančovou kôrou a nechať týždeň lúhovať. Nakoniec roztok prelejte do nádoby s rozprašovačom a používajte pri upratovaní. Pred použitím zakaždým pretrepte. Následne môžete používať podľa potreby.

Šupky z pomaranča
Šupky z pomaranča Foto: www.gettyimages.com

Na zažltnuté zuby

Nie teda že by ste si ich celé mali vtierať do zubov, ale k dostatočnému účinku vám postačí obyčajná šupka.

Ak si raz týždenne budete trieť šupku o zuby, vitamín C a vápnik v nej sa postarajú o všetky zlé mikroorganizmy, ktorá sa vám na zúbkoch usadili.

Potom si vždy dôkladne opláchnite zuby obyčajnou vodou.

Po pár týždňoch si môžete všimnúť výsledok.

Musíte k tomu ale pristupovať skutočne opatrne, vitamín C a kyseliny by mohli zuby poškodiť.

Po použití pomaranča si teda aspoň pol hodiny nečistite zuby.

Kyseliny v citrusoch obsiahnuté znižujú pH, to potom sklovinu odvápňuje.

„Následne dochádza k nevratnému stenčovanie skloviny.

Miesto okamžitého čistenia je vhodnejšie si ústa prepláchnuť čistou vodou, ktorá kyseliny odplaví,“

Na mravce

Kým nám vôňa pomarančov a citrusových plodov lahodí, mravcom, muchám a komárom sa obsiahnutá silica limonén nepáči. Preto nemusíte pri odpudzovaní hmyzu používať chemické prostriedky. Nastrúhajte čerstvú pomarančovú kôru a vytvorte malé kôpky na miestach, kde sa hmyz často vyskytuje. A aby vás lete komáre nepoštípali, môžete potrieť holú kožu rubovou stranou čerstvej pomarančovej kôry. Ak vás trápia mravce, dajte čerstvo olúpanú pomarančovú kôru z jedného väčšieho pomaranča do mixéra, zalejte dvoma decilitrami vody a rozmixujete. Vzniknutú zmes nalejte priamo do mraveniska alebo na cestičky, kadiaľ najčastejšie chodia.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané