Vedeli ste, že jedlé gaštany v sebe skrývajú aj množstvo vitamínov a pôsobia antioxidačne?
Aká by to bola jeseň bez gaštanov? Bez ich krásneho jesenného sfarbenia a bez detí zbierajúce ich plody na výrobu zvieratiek? Gaštany na okrasu sú však plody pagaštanu konského. My sa dnes budeme venovať iným gaštanom. Gaštanom jedlým.
Jedlé gaštany majú pre ľudský organizmus obrovský prínos. Čistí pečeň od jedovatých splodín a pôsobí proti hnačkám, psychickým poruchám a stavom úzkosti. V ľudovom liečiteľstve a farmakologickom priemysle sa využívajú aj listy ako prostriedok proti kašľu.
Kde sa vzali?
V období Antiky sa jedlé gaštany rozšírili do Európy, kde ich pestovali napríklad starí Gréci a Rimania. Neraz zachránili chudobných pred hladom, a okrem toho sa v dávnych dobách používali aj ako platidlo. A nielen to, dokážu ešte oveľa viac.
Čo obsahujú gaštany
- vitamíny K, E, B, C (vitamín C obsahujú v rovnakej miere ako napríklad citróny)
- minerály – železo, zinok, vápnik, draslík, fosfor, horčík
- tanín – je to účinný antioxidant
- 10% bielkovín
- biotín
- karotén
- kyselinu pantoténovú
- 30 – 60% škrobu
Ako nám gaštany pomáhajú
Gaštany jedlé sú vhodnou potravinou pri chudnutí, pretože majú nižšiu energetickú hodnotu ako oriešky, chipsy alebo iné slané maškrty. Jedlé gaštany majú veľké pozitíva na zdravie, trávenie a podporujú aj zdravé chudnutie. Kde ešte pomáhajú?
- zlepšujú kvalitu kože, vlasov a nechtov
- prospievajú krvnému obehu a srdcu, vhodné sú pri vysokom krvnom tlaku
- sú vhodné pri reumatizme
- sú dobré na žalúdok a podporu trávenia
- pôsobí detoxikačne
- potláčajú únavu a bolesti hlavy
- podporujú imunitu
Gaštanom sa pripisujú priaznivé účinky pri chudokrvnosti a chronickom kašli. Čerstvé gaštany sú nízkokalorické, obsahujú len 180 kalórií na 100 gramov, čo znamená, že sú menej kalorické ako napríklad mandle, lieskové oriešky alebo ktorékoľvek iné sušené ovocie.
Gaštany neobsahujú cholesterol a ani glutén, tým pádom z nich zaručene nepriberiete. Plody sú veľmi výživné, obsahujú 30 až 60 percent škrobu a šesť až 10 percent bielkovín.
pečené gaštany
Asi najznámejší úprava gaštanov je ich pečenie. Vôňa, ktorá sa pri tom uvoľňuje je charakteristická a nezameniteľná a kto ju raz ucítil, už ju nikdy nezabudne.
Ako na to?
Gaštany vložíme do vody a necháme ich po dobu niekoľkých hodín nasiaknuť vodou, aby sme predišli ich vysušeniu počas pečenia.
Gaštany vyberieme z vody, osušíme a z jednej strany narežeme šupku do kríža špičkou noža.
Rozložíme ich na plech alebo panvicu a pečieme 20 minút pri 180-210 ° C, až sa šupka otvorí a gaštany sú na povrchu krehké, ale vnútri mäkké. To otestujeme vidličkou, ale lepšie je jeden gaštan z várky rozrezať.
Horúce gaštany trochu pokropíme vodou, zabalíme do staršej utierky, silne stlačíme, aby popraskala šupka, a necháme päť minút odležať.
Použitie gaštanov v kuchyni
Najčastejšie sa gaštany používajú v kuchyni ako pečené, ale môžete ich aj uvariť. Jedlé gaštany sú ideálne pre prípravu rôznych krémov (gaštanové pyré), zákuskov, koláčov a tepelne spracované gaštany sa hodia aj ako plnka či príloha k mäsu.