Reďkovka
Sú veľmi výživné a obsahujú tretinu odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Reďkovka sa najčastejšie konzumuje čerstvá a keďže je nízkokalorická, odporúča sa aj pri diétach. Má vysoký podiel silíc, minerálnych látok a vody. Okrem toho obsahuje vápnik, draslík, fosfor, horčík, mangán, síru, kyselinu listovú, selén, zinok, železo a množstvo vitamínov (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C).
Rukola
Rukola je užitočná a nenáročná rastlina, ktorú si viete dopestovať vonku v záhrade a aj doma v kvetináči. Táto listová zelenina obsahuje veľa dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré zabezpečujú pozitívne účinky pre zdravie. Obsahuje veľké množstvo horčíka, ktoré je dôležité pre pevné kosti.
Cibuľa
Cibuľa obsahuje väčšie množstvo vitamínu C, vitamíny B1, B2, provitamín A, zinok, draslík, železo, selén, fosfor, vápnik, síru a kyselinu askorbovú. Okrem toho aj fytoncídy, ktoré ničia choroboplodné zárodky a dokážu zastaviť rast niektorých baktérií a mikroorganizmov. Šťava z cibule má antibiotické účinky, dokáže vyliečiť niektoré druhy kašľa a uvoľniť priedušky. Je močopudná a priaznivo pôsobí na obličky aj močový mechúr.
Špargľa
150 g špargle obsahuje až 70 % odporúčanej dennej dávky vitamínu K, ktorý pomáha dostať vápnik do kostí a 20 % vitamínu A, ktorý posilňuje imunitný systém. Zaujímavosťou je ,že keď ju zjete pred konzumáciou alkoholu, štúdie dokázali, že zabraňuje „opici“ .
Hrášok
Je jedným z najlepších zdrojov vitamínu B1, ktorý zlepšuje náladu a zabraňuje depresii.
Špenát
Okrem toho že je vynikajúcim zdrojom vitamínu C a kyseliny listovej, je bohatým zdrojom betaínu, ktorý zlepšuje fyzickú výkonnosť. Prospieva aj srdcu. Jeho antioxidačné vlastnosti dokážu predísť škodlivej oxidácii cholesterolu, ktorá je pre srdce i cievy mimoriadne nebezpečná.