Šúpanie zemiakov ako profík. Francúzsky spôsob, ktorý musíte vyskúšať

Zdieľať
šúpanie zemiakov
Šúpanie zemiakov ako profík. Francúzsky spôsob, ktorý musíte vyskúšať Foto: www.freepik.com

Máte dosť lúpania zemiakov s nožom? Vyskúšajte tento francúzsky trik na jednoduché šúpanie zemiakov bez noža! Zistite, ako môžete ľahko a rýchlo ošúpať celý vrece zemiakov a ušetriť si čas aj námahu.

Určite si viete so šupkou zemiakov ľahko poradiť. Niekedy však chýbajú nástroje a pomôcky, inokedy sú zemiaky rôznych tvarov a veľkostí. Poznáte trik, ktorý používajú vo Francúzsku? Lúpanie zemiakov bez noža ich spôsobom je doslova hračka!

Ako ošúpať celý vrece zemiakov?

Ako na zemiaky? Je to veľká téma alebo jednoducho stačí vziať do ruky škrabku? Bez pochýb sa rôzne tipy a triky môžu hodiť, ale šúpať zemiaky tak, ako sa to robievalo u vás doma po generácie, nie je vôbec nič zlé. Ak však máte nasýtiť celú širokú rodinu a ošúpať vrece zemiakov, možno sa vám bude hodiť trik na rýchle ošúpanie.

Zemiaky: Šúpať alebo nešúpať?

To je otázka. Vo všeobecnosti sa hovorí, že nešúpané, ale len umyté zemiaky varené v šupke sú chutnejšie. Okrem toho je to aj zdravší spôsob prípravy.

Varením v šupke si zemiaky zachovajú viac vitamínov skupiny B, A aj vitamín C. Z minerálov sú to predovšetkým vápnik, horčík, zinok či draslík. Úplne ideálne je konzumovať zemiaky aj so šupkou, pretože tak získate maximum nutričných látok a ušetríte si čas strávený lúpaním. Ak majú zemiaky silnejšiu šupku, iste viete, že ich môžete uvariť a ošúpať jednoducho aj pomocou kuchynského noža. Ide to pomerne ľahko, ale Francúzi majú ešte vychytenejší trik.

zemiaky
Šúpanie zemiakov ako profík. Francúzsky spôsob, ktorý musíte vyskúšať Foto: www.freepik.com

Francúzsky trik na šúpanie varených zemiakov

Pred varením celý zemiak umyte a šupku po obvode narežte. Nemusíte rezať hlboko, stačí urobiť čistý zárez po okraji celej zemiaky okolo dokola. Provizórne môžete použiť aj nožnice, ak vám chýbajú nástroje.

Potom dajte variť zemiaky do osolenej vody tak, ako je to bežné. Ešte horúcu uvarenú zemiaku prudko ochlaďte pod studenou tečúcou vodou alebo ju dajte na chvíľu do misy s ľadovou vodou. Po ochladení pôjde celá šupka jednoducho oddeliť od zemiaku doslova dvoma prstami alebo ju stiahnete miernym krútením. Aby sa vám to podarilo, zemiaky by nemali byť rozvarené. Inak dopadnete ako v príbehu, kde ste tiež mohli túto techniku vidieť.

Skúsení tvrdia, že najlepšie funguje tento spôsob šúpania zemiakov typu russet, ktoré sú najrozšírenejšie v Spojených štátoch, no bežne sa predávajú aj v Európe.

Je jasné, že variť zemiaky v šupke sa nehodí vždy. Ak sú zemiaky nové a šupka je tenká a takmer neviditeľná, stačí ich dôkladne odrhnúť drôtenkou alebo hrubým kartáčom. Nové zemiaky môžete tiež posypať soľou a poriadne pretrepať, aby sa jemná šupka ošúpala pomocou hrubých kryštálikov soli.

A keď ani to neprichádza do úvahy, potom prichádza na rad nôž alebo škrabka. Ako si s nimi poradiť, určite viete!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané