Nový trend vo varení prináša jogurtové cesto, ktoré je ľahšie, menej tučné a oveľa jednoduchšie na prípravu než tradičné cesto. Tento jednoduchý recept, ktorý vyžaduje len štyri ingrediencie a desať minút času, oživuje klasické dezerty v novom, zdravšom šate.
Jogurtové cesto na závin si v poslednej dobe získava veľkú obľubu. Je menej mastné než listové cesto a jednoduchšie na prípravu ako tradičné cesto. Potrebujete naň len štyri suroviny a desať minút vášho času. Jablkový závin, obľúbený dezert tradičnej našej kuchyne, ktorý sa do našich končín dostal z Rakúska, sa tak môže stať vašou novou špecialitou. Prvý zaznamenaný recept pochádza z roku 1696 a bol objavený vo Viedenskej mestské knižnici. Historici tvrdia, že tento dezert má korene v sladkom dezerte baklava z Balkánu a Stredného východu.
Okrem jabĺk sa ako náplň do závinu hodí aj množstvo ďalších ovocí – vynikajúce sú hrušky, slivky, čerešne alebo marhule. Závin možno pripraviť aj s makovou, tvarohovou alebo orechovou náplňou a dokonca aj v slanej verzii. Súčasný hit – závin z jogurtového cesta – stojí za vyskúšanie. Naša odľahčená verzia, ktorú sme pripravili s 300 g hladkej múky, 200 g bieleho jogurtu, 75 g zmäknutého masla a štipkou soli, je nielen zdravšia, ale aj mimoriadne chutná. Tento závin, ktorý sme naplnili kombináciou hrušiek a jabĺk, bol po upečení nežný, držal tvar a neopadol.
Štrúdľa z jogurtového cesta
Čas prípravy: 60 minút
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g bieleho jogurtu
- 75 g zmäknutého masla
- štipka soli
- 3 hrušky
- 2 jablká
- 2 lyžičky škorice
- vanilkový cukor
- 1 vajce
- strúhanka
Príprava:
- Maslo vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred, aby zmäklo pri izbovej teplote. Určite nepoužívajte rozpustené, cesto by sa nepodarilo.
- Do misky nasypte múku so štipkou soli a premiešajte. Do stredu vytvorte jamku, nalejte do nej jogurt a pridajte zmäknuté maslo.
- Rukami vypracujte hladké cesto. Spočiatku bude lepiť, ale postupne spevní – trvá to zhruba 10 minút.
- Cesto uložte aspoň na 15 minút do chladničky, a zatiaľ čo bude odpočívať, pripravte si ovocnú náplň.
Jablká a hrušky olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kocky. Môžete ich tiež nastrúhať nahrubo. - Ovocie premiešajte s mletou škoricou. Pokiaľ ste použili kyslejšie plody, pridajte vanilkový cukor. U sladších druhov obvykle nie je cukor potrebný – záleží na vašej chuti.
- Rúru predhrejte na 180 ºC.
- Cesto vyberte z chladničky, rozdeľte na dva diely a na pomúčenej doske rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika.
- Každý plát zľahka posypte strúhankou, ktorá počas pečenia nasaje šťavu z ovocia.
- Cesto naplňte ovocnou zmesou, zabaľte a okraje pritlačte k sebe. Vložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry.
- Štrúdľu pečte 30 minút, potom nechajte vychladnúť a podávajte.