Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ste stále unavení? Doprajte vášmu telu dostatok železa!

reklama:

Význam železa pre ľudský organizmus

Nedostatok železa
www.gettyimages.com

Železo je nevyhnutnou súčasťou hemoglobínu, ktorý zabezpečuje prenos kyslíka do všetkých telesných buniek. Je dôležitý pre rast tkanív, zvyšuje odolnosť proti chorobám, pokožke dodáva prirodzený a zdravý vzhľad a bráni nadmernej únave. Najbohatším zdrojom je červené mäso , ďalej tučné ryby, tmavé mäso kurčiat a moriakov, niektoré druhy orechov, semien, listová zelenina , obohatené cereálne raňajky.

Ako sa prejavuje nedostatok železa?

Nedostatkom železa sú ohrozené predovšetkým ženy v tehotenstve, pri dojčení a pri silnej menštruácii. Tiež u vegetariánov, detí a adolescentov je potrebné dohliadať na dostatočný prísun železa. Prvotným príznakom nedostatku železa je únava a celková ochabnutosť. Absencia tohto minerálu vedie k vzniku anémie (chudokrvnosti). Negatívne to ovplyvňuje funkcie mozgu – zhoršenie pamäti a schopnosti sa učiť. V tehotenstve to spôsobí nedostatočný vývoj mozgu dieťaťa. U starších osôb nedostatok v potrave a nedostatočná schopnosť starnúceho tráviaceho traktu absorbovať železo z potraviny znižuje prah vnímania bolesti i odolnosť organizmu proti rôznym infekciám.

Ako zvýšiť príjem železa v potrave?

V prvom rade je dôležité vedieť, aká je odporúčaná denná dávka. U muža je to 10 mg a u žien 15-18 mg, v tehotenstve až 30 mg. Príjem železa by mal byť v optimálnej dávke. Majte na pamäti, že predávkovanie železom môže byť rizikovým faktorom srdcových ochorení a infarktov.

  • Jedzte chudé hovädzie, bravčové a tmavé kuracie mäso 3x – 4x za týždeň.
  • Konzumujte pečivo a raňajkové cereálie obohatené o železo. Obilniny jedzte v kombinácii s potravinami bohatými na vitamín C napr. Celozrnné pečivo s paradajkou, cereálie s pomarančovým džúsom , zlepší sa tak absorbcia železa.
  • Na varenie používajte radšej liatinový riad, to uchová vyššiu nutričnú hodnotu vášho pokrmu .
  • Konzumáciu kávy a čaju pri jedle obmedzte. Látky v nich obsiahnuté zasahujú do vstrebávania železa. Tieto nápoje pite radšej hodinu pred jedlom.

Ľudský organizmus absorbuje železo rôzne. Absorpcia železa z obilnín, zeleniny a ovocia je podstatne nižšia ako z mäsa. Preto kombinujte rastlinné zdroje obsahujúce železo so živočíšnymi zdrojmi, z ktorých sa železo vstrebáva zo 40%. Jedzte preto brokolicu s hovädzím mäsom, špenát s kuracím mäsom či s tučnou rybou alebo šošovicovú polievku s mäsom morčacím.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. mája 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.