Potravinárske obchody a lekárne sú neustále doplňované novými produktmi a ľudia čoraz viac uprednostňujú práve tie prírodné obsahujúce pravé prírodné dary. Možno každý, kto žije v našich zemepisných šírkach, vie o výhodách červenej repy. Ale v čom presne pomáha, ako ju užívať , aby sa cenné látky pre organizmus najúčinnejšie absorbovali a v akých množstvách, aby sa nepoškodili?
Nižšie opíšeme, čo je repný džús: užitočné vlastnosti a kontraindikácie, o ktorých by ste mali vedieť.
Šťava zo surovej repy je najhodnotnejším nápojom pre obsah užitočných mikroživín. V 100 g repy je pomer bielkovín k uhľovodíkom približne 1:14 g a tu nie je žiadny tuk. Tiež obsahuje asi 1 g vlákniny, B1 vitamín, B2, B3, B5, B9, C, E, PP, minerálne látky, obzvlášť je bohatá na železo. Zvyšok – asi 83,4 gramov je voda.
Repový džús je vynikajúci prostriedok na čistenie tela od toxínov, solí , odstraňuje z krvných stien tukové usadeniny. Neutralizuje a odstraňuje škodlivý cholesterol. Z týchto dôvodov je to skvelý nástroj na zníženie telesnej hmotnosti. Ovplyvnením voľných radikálov a účinne vyčistí bunkový koncentrát. Takéto intenzívne čistenie napomáha zlepšeniu prívodu krvi do tela, znižuje záťaž srdca a znižuje krvný tlak. Požitie tohoto nápoja vedie k významnému zvýšeniu hladiny hemoglobínu v krvi, a preto je povinným komponentom na liečenie anémie. Repné šťavy obsahujú veľa železa, čo je obzvlášť dôležité pre tehotné ženy a eliminuje potrebu užívania liekov obsahujúcich železo. Aj v menopauze nahrádza hormonálne lieky a dobre sa vyrovná s problémami žien v tomto období. A u mužov zvyšuje potenciu. Je to silný nástroj na obnovu a posilnenie imunitného systému. Používa sa tiež na zlepšenie pohľadu na zbavenie sa vnútorných parazitov.Pri pravidelnom užívaní tejto šťavy sa koža stáva pružnejšou, vyhlaďuje vrásky, zlepšuje pleť a vlasy sa stávajú silnými a lesklými. Mimochodom, to tiež napomáha eliminovať lupiny. Má oveľa užitočnejšie vlastnosti, než je uvedené, len stačí pochopiť, ako je táto rastlina cenná.
Kontraindikácie a preventívne opatrenia
Napriek pozitívnej stránke požitia tohto nápoja je potrebné piť opatrne a nie všetci. Tí, ktorí nie sú zvyknutí na takýto nápoj, by mali piť len pohár ľahko zriedenej šťavy z repy. Inak môže viesť k nevoľnosti a závratom. Malým deťom by sa nemala podávať repná šťava v rovnakej forme ako dospelým kvôli zvýšenej alergenite zeleniny. Musí sa zriediť čistou vodou (na 10 ml koncentrátu 200 ml vody) a dať len pár polievkových lyžíc nápoja. Tí, ktorí majú hypotenziu, cukrovku, dnu, ochorenie obličiek alebo tráviaceho traktu, osteoporózu alebo reumatoidnú artritídu nemôžu piť repnú šťavu.
Použitie v rôznych prípadoch
Mali by ste vedieť, ako piť repnú šťavu správne, aby priniesla len to dobré pre vaše telo. Musí sa zriediť vodou alebo šťavou z mrkvy, uhoriek, jabĺk, tekvice. Môžete tiež pridať med, drvený ľad alebo citrón. Takáto zmes zlepší chuť nápoja a zvýši jeho užitočnosť. Ak ju pijete príležitostne alebo ju piť len chcete začať, repná šťava by mala zriediť uvedenými kvapalinami v pomere 1:10. Postupne sa dá zvýšiť pomer na 1: 2, čo je polovica pohára. Odporúča sa piť až 350 ml repného džúsu, pričom tento objem rozdelí do troch dávok. Pite ju asi pol hodiny pred jedlom. Kúra je 2 týždne, ale môže sa zvýšiť až na jeden mesiac. Ak sa používa ako liek, mali by ste postupovať podľa pokynov konkrétneho predpisu, ktorý je lepšie konzultovať s lekárom.
Príprava
Je známe, že v supermarkete nekúpite vysokokvalitnú šťavu práve kvôli krátkej trvanlivosti. Preto potrebujete vedieť, ako si šťavu vyrobiť doma. Je vyrobená zo surovej repy fialovo-purpurovej farby. Zelenina by sa mala umyť a olúpať. Na reze by nemali byť žiadne žily. Čiže by nemala byť ľudovo povedané zrebnatá. Pri príprave sa používa odšťavovač – táto metóda vám umožňuje získať najväčší objem hotovej šťavy. Môžete ju tiež vytlačiť pomocou mixéra a sitka (sitko ale musí byť plastové). Je potrebné mixovať repu zeleninu na jemno, potom nechať šťavu pretiecť cez sitko v ktorom naskladáme aj gázu, aby nám vytiekla len čistá šťava. Šťavu na dobu asi 2 hodiny dajte do chladu. Ochladený nápoj sa vám bude ľahšie piť, najmä ľuďom, ktorí ho často neužívajú. Ako môžete vidieť, robiť samotnú šťavu z červenej repy je veľmi jednoduché a nebude to trvať dlho.
Skladovanie
Šťavu môžete skladovať približne 2 dni. Niektorí ľudia si robia polotovary na zimu, privedú šťavu takmer do varu a potom nalejú do sklenených pohárov. To je však iracionálne, pretože táto zelenina je dostupná v našich zemepisných šírkach celý rok. Ohrev na vysokú teplotu zničí všetky živiny, ktoré sú v šťave.Sterilizovaný nápoj určite nemá toľko živín ako čerstvá šťava z cvikle.
Recepty pre rôzne choroby
Všeobecne môžeme povedať, že pitie repnej šťavy má univerzálne účinky a je vhodná pre širokú škálu zdravotných problémov. Nasledujúce recepty pomôžu zvýšiť účinok živín na telo v špecifických situáciách.
Ochorenie pečene
Pomocou repnej šťavy budú výhody a poškodenie pečene závislé od spôsobu prípravy a použitia. Aby ste predišli negatívnym účinkom, pred začatím kúry by ste sa mali ubezpečiť, že na túto zeleninu nemáte žiadnu alergiu. Koktail je zmes šťavy z uhorky, mrkvy a repy v rovnakých pomeroch. Pite na lačný žalúdok pol šálky dvakrát denne.
Choroby tráviaceho systému
Nalejte 40 g čerstvého lisovaného koncentrátu červenej repy do pohára kefíru.
Na odstránenie zápchy sa odporúča konzumovať 100 až 150 g varenej a čistej zeleniny.
Pri prechladnutí
Množstvo šťavy zriedenej dvojnásobným množstvom prevarenej vychladnutej vody.
Pri zápale hrdla sa výplachy vykonávajú podľa nasledujúceho receptu:
Do 200 g strúhanej surovej červenej repy pridajte 1 polievkovú lyžičku octu. Po pár hodinách sceďte (3 – 4 hodiny)Pripravenou tekutinou hrdlo vyplachujte.
Keď kašlete vytlačte si repnú šťavu do nej pridajte niekoľko lyžíc cukru a dajte do mikrovlnnej rúry na 3-5 minút.
Vytvorí sa sirup, ktorý užívajte 1 polievkovú lyžičku každé 2 hodiny. Za 2 dni by mal kašeľ ustáť.
Šťava z repy má užitočné vlastnosti ale aj kontraindikácie, to musí byť zohľadnené pred začiatkom jej užívania. V článku nie sú zohľadnené všetky spôsoby jej aplikácie a liečivé vlastnosti produktu. Príroda nám môže dať oveľa viac, ako môžeme vytvoriť v laboratóriách.