Zdravé zuby sú nielen krásne na pohľad, ale aj kľúčové pre správne spracovanie potravy, čo prispieva k celkovému zdraviu. Okrem pravidelného čistenia môžeme k ich dobrému stavu prispieť aj správnou stravou. Niektoré druhy ovocia majú pozitívny vplyv na zuby a môžu byť príjemnou a účinnou súčasťou starostlivosti o chrup.
Zdravé zuby nie sú len krásne na pohľad, ale tiež zaisťujú kvalitné spracovanie potravy, čo prispieva k celkovému zdraviu nášho organizmu. K ich dobrému stavu môžeme prispieť aj konzumáciou určitých druhov ovocia. Je to príjemný spôsob starostlivosti o chrup, ktorý rozhodne stojí za vyskúšanie.
Tiež sa obávate zubára ako čert kríža? Aj keď dnes už nie sú zákroky zubárov vďaka pokrokom v medicíne a anestetikám také bolestivé ako kedysi, vstupujú do hry nemalé financie, ktoré si musíme na každú návštevu tohto odborníka pripraviť.
Aby sme predišli zbytočným výdavkom a stresu, je dôležité o chrup správne sa starať – a to nielen pravidelným čistením, ale aj vhodnou stravou.
Výskumy hovoria jasne
Starostlivosť o zuby a ústnu dutinu je samozrejme predmetom mnohých odborných výskumov. Niektoré z nich sa v poslednej dobe venovali aj vplyvu jednotlivých potravín na možný vznik zubného kazu a usadzovanie plaku na zuboch.
Dobrou správou pre nás všetkých je, že okrem potravín s výrazne negatívnym vplyvom ako sú sladkosti a podobne, môžeme nájsť aj také, ktoré zubom dokonca pomáhajú. Ide predovšetkým (ale nielen) o čučoriedky, ktoré väčšina z nás vo svojom jedálničku určite uvítala.
Čučoriedky
Čučoriedky, ale aj brusnice a ďalšie podobné bobuľoviny, majú všeobecne prospešný vplyv na naše zdravie. V značnej miere ide o pôsobenie v hojnej miere zastúpených antioxidantov a tiež vlákniny, ktoré pôsobia ako prevencia proti vzniku a rozvoju niektorých foriem rakoviny a tiež proti zbytočne rýchlemu starnutiu organizmu.
Rovnako v nich nájdeme tzv. polyfenoly, ktoré pomáhajú v boji proti baktériám usadzujúcim sa v ústach. Ak sa nám podarí znížiť množstvo týchto škodlivých mikroorganizmov v ústach na minimum, zabránime tak do značnej miery aj vzniku zubných kazov.
Všetko ale s mierou
Lekári zároveň upozorňujú, že by sme mali spomínané bobule konzumovať s rozumom a vždy s ohľadom na všetky aspekty ich pôsobenia na naše telo. Aj keď sú, ako bolo spomenuté, zdravé a prospešné, pravdou je tiež, že obsahujú pomerne značné množstvo fruktózy, teda cukru.
Táto jeho forma síce nie je tak škodlivá ako sacharóza, známa ako repný cukor, ale aj tak je jeho nadbytok zbytočnou záťažou, ktorej by sme sa mali vyvarovať.
Príroda je najlepšia
Mnohé látky, obsiahnuté v uvedenom ovocí, využívajú aj výrobcovia zubných pást a ďalších produktov určených na starostlivosť o ústnu dutinu. Polyfenoly sa k nám tak dostávajú aj v inej forme, no určite sa zhodneme na tom, že ich prírodné zdroje budú vždy najchutnejšie.
Nezabúdajte na kontroly
Ani pravidelná konzumácia čučoriedok alebo brusníc rozhodne neznamená, že by sme si mohli dovoliť vynechať pravidelnú preventívnu kontrolu u zubára. Napriek všetkej, aj tej najlepšej starostlivosti, sa môžu vyskytnúť problémy, ktoré je vždy lepšie zachytiť v ich počiatku a vyhnúť sa tak nielen zbytočnej bolesti, ale aj nadmerným finančným výdavkom.