Správny postup pri príprave kuracieho mäsa. Odborníci radia neumývať

Zdieľať
umývanie mäsa
Správny postup pri príprave kuracieho mäsa. Odborníci radia neumývať Foto: depositphotos.com

Uvažujete, či by ste mali umývať surové kuracie mäso pred varením alebo pečením? Táto otázka často rozdeľuje ľudí na dva tábory. Jedni mäso umývajú, iní ho rovno dávajú piecť do rúry. Ako je to však správne? Vedci majú v tomto prípade jasno.

Oplachovať alebo neoplachovať surové kurča pred varením? Ľudia sa delia na dva tábory

Surové kuracie mäso môže na dotyk pôsobiť slizko. Preto máte možno tendenciu ho umývať pod tečúcou vodou. Je ale tento postup správny? Ľudia sa v tomto ohľade delia na dva tábory.

Väčšina ľudí si myslí, že opláchnutím kuracieho mäsa pod tečúcou vodou odstránia prebytočný sliz a baktérie. Odborníci na zdravie a bezpečnosť potravín však odporúčajú, aby sme kurča pred varením alebo pečením zásadne neumývali. Prečo? Umývanie surového kuracieho mäsa zvyšuje riziko šírenia baktérií a krížovej kontaminácie.

Surové kurča: Živná pôda pre baktérie

Surové kuracie mäso býva často kontaminované baktériami Campylobacter, niekedy sa na ňom vyskytujú aj baktérie Salmonella alebo Clostridium perfringens. Ak si myslíte, že tieto baktérie odstránite tečúcou vodou, podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa tento problém ešte zhorší.

Tečúca a striekajúca voda môže baktérie zo surového kuracieho mäsa rozšíriť na ďalšie miesta v kuchyni. Kontaminované môžu byť kuchynský drez, pracovná doska, kuchynské náradie, ďalšie potraviny alebo vaše oblečenie.

kuracie mäso
Správny postup pri príprave kuracieho mäsa. Odborníci radia neumývať Foto: www.freepik.com

Odporúčanie odborníkov: Surové kuracie mäso neumývajte, ale rovno tepelne upravte

CDC odporúča, aby ste surové kurča pred varením alebo pečením neoplachovali, ale rovno tepelne upravili. Prečo? Predídete tým možnej kontaminácii ďalších povrchov nebezpečnými baktériami.

Je pre vás nepredstaviteľné prestať umývať surové kuracie mäso? Ako radí výskumníčka v oblasti bezpečnosti potravín z Drexel University, Jennifer Quinlanová, skúste aspoň raz surové kurča neumývať a rovno ho tepelne upraviť. Pri jeho konzumácii zistíte, či skutočne zaznamenáte rozdiel.

Tipy, ako ďalej manipulovať so surovým kuracím mäsom

  • Pred spracovaním aj po spracovaní kuracieho mäsa (napr. krájaní nožom) si umývajte ruky pod teplou tečúcou vodou aspoň 20 sekúnd. Najlepšie použite antibakteriálne mydlo.
  • Ak vám prekáža slizkosť surového kuracieho mäsa, namiesto oplachovania pod tečúcou vodou ho môžete poplácať jednorazovou papierovou kuchynskou utierkou, ktorú okamžite vyhodíte.
  • Pre surové kuracie mäso majte vyčlenenú samostatnú dosku na krájanie. Po jej použití ju dôkladne umyte v teplej jarovej vode.
  • Teplou jarovou vodou umyte aj nôž, hubkou namočenou v teplej jarovej vode dôkladne utrite pracovnú plochu kuchynskej linky. Túto hubku následne vyhoďte a pracovnú plochu dočistite jednorazovými papierovými utierkami.
  • Nikdy nepokladajte potraviny či varené jedlá na povrch, kde ste predtým spracovávali surové kurča.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané