Správne pridávanie octu do nálevu počas zavárania

Zdieľať
zaváranie
Správne pridávanie octu do nálevu počas zavárania Foto: www.shutterstock.com

Obdobie zavárania už prešlo, vo svojich komorách máme uložené zásoby na zimné počasie a aj na najbližší rok. Prednedávnom som sa rozprávala so svokrou, o odporučila mi, kedy a v akej chvíli treba pridať ocot pri zaváraní.

Kedy sa pridáva ocot do marinády?

Aby konzervácia vydržala čo najdlhšiu dobu, pridáva sa v určitom množstve kyselina. Soľ a koreniny pridávam priamo do vriacej vody. Ale zistili sme, že tento spôsob je rizikový. Je možnosť, že nálev stratí svoju účinnosť. Ak pridávate ocot do soľanky príliš skoro, je nepravdepodobné, že bude môcť efektívne vykonávať funkciu dobrého konzervačného prostriedku, zvýrazňovača chuti a neutralizátora rôznych baktérií. Ale od toho sa odvíja, či mi poháre vydržia celú zimu, alebo o pár mesiacov vybuchnú.

ocot
Správne pridávanie octu do nálevu počas zavárania Foto: www.shutterstock.com

Svokra tiež poznamenala, že existuje dôležité pravidlo, ktoré vám umožňuje uchovávať soľanku a zeleninu v nej čo najdlhšie. Aby ste to dosiahli, musíte ho pripraviť v správnom poradí:

  1. Ak množstvo vody odmerané na marinádu vrie, pridajte do nej soľ, cukor a potrebné korenie.
  2. Počkajte niekoľko minút, kým sa soľanka uvarí.
  3. Potom hrniec vyberte z ohňa a až potom pridajte potrebné množstvo octu.
  4. Vďaka tomu, že si ocot udrží svoju teplotu, namiesto stúpnutia na 100 stupňov Celzia si zachová svoje prospešné vlastnosti, chuťové aj konzervačné.

Ako vyrobiť ocot ?

Vždy sa do konzerv pridáva 9% octu. Ak máte doma octovú esenciu, môžete použiť aj tú. Aby to však bolo možné, musí sa najprv zriediť v správnom pomere. Kyselina octová (3 až 15 %) zvyčajne obsahuje približne 85 – 97 % vody. Podľa odporúčania jedného kulinárskeho odborníka esenciu zrieďte v pomere 1 kvapka na 1 pohár vody.

zaváranie
Správne pridávanie octu do nálevu počas zavárania Foto: www.freepik.com

Príprava octu

Na ochranu rúk noste rukavice. Do sklenenej nádoby nalejte 1 čajovú lyžičku 70% octu.
Pridajte 2 polievkové lyžice a 1 čajovú lyžičku studenej prevarenej vody.
Všetko dobre premiešajte a prikryte pokrievkou.
Aby ste vyrobili stolovú kyselinu octovú z esencie, musíte ju zriediť v pomere 1 až 7, to znamená 1 diel 70% kyseliny na 7 dielov vody. Pre zjednodušenie prípravy nezabudnite, že 1 polievková lyžica obsahuje 15 ml esencie a 1 čajová lyžička obsahuje 5 ml kyseliny.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané