Kuchyňa je miestnosť kde trávime väčšinu času, či pri príprave jedla, alebo rodinnom posedení alebo iných aktivitách. Preto je dôležité mať kuchyňu krásne čistú.
Lenže aj v nej je veľa miest, kde sa hromadí špina. Viete ktoré to sú a ako ich vyčistiť?
Gombíky a tlačítka
Spotrebiče v kuchyni majú mnoho tlačidiel, gombíkov a dotykových panelov. Madlá nájdeme na sporáku, mikrovlnnej rúre. Práve týchto vecí sa denne dotýkame, keď si chceme napríklad ohriať jedlo. Dotykové panely sa zase rýchlo zacapkajú. Preto je dobré tieto dostupné veci utrieť dezinfekčnými utierkami, aby sa na nich opäť nehromadili nečistoty.
Kuchynský pult
Kuchynský pult je miesto kde pripravujeme a varíme jedlo. Ale pritom na neho kladieme aj kopu iných vecí, napríklad aj keď prídete z nákupu, položíte na neho kľúče, tašku. Potom sa na ňom nahromadí veľa baktérii a nečistoty, preto dbajte na to aby ste ho pravidelne utierali.
Umývadlo
Keď sa vám špinavý riad nedarí dať do umývačky, nič iné vám nezostáva, len ho umyť ručne. Preto sa v dreze hromadí veľa špiny a baktérii, a to je dôvod aby ste umývadlo denne dezinfikovali. Používajte vhodné umývacie prostriedky na vyčistenie umývadla a zbavte sa nečistoty.
Krájacia doska
Krájacia doska je kuchynská pomôcka, na ktorej denne pripravujeme jedlo,takže sa používa každý deň. Dosku po použití umyte ale nenechávajte ju samotnú uschnúť. Vtedy je najviac možné, že sa na nej hromadia baktérie. Preto ju hneď po umytí, ručne utrite do sucha.
Spotrebiče
Používanie kávovaru, alebo používanie mlynčeka na mäso..je tiež dôležité, aby boli aj tieto malé spotrebiče čisté a neboli prenášačom nečistôt. Ak používate mlynček, je dobré ho celý rozobrať, ale nestačí ho len opláchnuť. Dôkladne ich umyte a utrite, nech ich položíte do police.
Handričky a špongie
Dajte si pozor aj pri používaní špongii a rôznych handier. Nie sú samočistiace. Po každom umytí by ste mali špongie dôkladne umyť pod horúcou vodou. Taktiež aj utierky musia byť čisté, riad neutierajte s utierkou, ktorá bola viac krát použitá. Dbajte aby ste ich pravidelne prali.
Koreničky a soľničky
Pri varení sa nezaobídete bez používania soľničiek a koreničiek. Tie často berieme do rúk špinavými rukami, a potom sú tieto nádoby špinavé, nečistoty sa na nich držia. Tiež ich utierajte dezinfekčnými utierkami a to po každom používaní.
Chladnička
Dôležité je aj pravidelné čistenie chladničky. Chladnička býva často plná. Raz za týždeň vyberte zásuvky a police poutierajte, tak zabránite množeniu plesní. Potraviny, ktoré skladujete v chladničke vám tak dlho vydržia.
Nádoby na potraviny
Používate pravidelne obedáre alebo umelé nádoby, do školy či do práce? Aj tieto nádoby treba pravidelne umývať. Hneď po príchode z práce alebo školy ich vyberte, otvorte a umyte vhodným čistiacim prostriedkom. Nenechávajte ich uzavreté celú noc, pretože sa v nich kopia baktérie zo zvyškov jedla.