Špinavé hrnčeky na kávu sú živnou pôdou pre baktérie a vírusy. Zvlášť na pracovisku so zdieľanou kuchynkou

Zdieľať
šálka

Patríte medzi milovníkov kávy? V tom prípade si tento nápoj určite pripravujete niekoľkokrát za deň do svojej obľúbenej šálky alebo hrnčeka. Túto nádobu však nezabudnite poctivo umývať. Pokiaľ hrnček pred ďalším použitím len opláchnete studenou vodou alebo ho použijete špinavý, stáva sa z neho podhubie pre baktérie a vírusy.

Pravidelne umývať hrnček na kávu je základ

Vyliať z hrnčeka starú kávu a rovno ho zase naplniť horúcim voňavým nápojom? Alebo ho pred použitím aspoň rýchlo vypláchnuť studenou vodou? Nič z toho nerobte a svoj hrnček radšej pred ďalším použitím poctivo umyte v teplej vode so saponátom alebo ho rovno dajte do umývačky na najvyšší možný stupeň.

Hoci sa vám môže zdať, že hrnček na kávu takú starostlivosť nepotrebuje, opak je pravdou. Je síce fakt, že horúca voda zabija baktérie a ste to iba vy, kto hrnček používa. Ale pokiaľ prázdny hrnček na kávu neumyjete a necháte ho ležať na kuchynskej linke len tak svojmu osudu, môže sa stať doslova živnou pôdou pre baktérie.

Zle umytý hrnček je zdravotným rizikom zvlášť na pracovisku

Veľké riziko tento prístup predstavuje hlavne na zdieľaných pracoviskách, kde ľudia používajú spoločnú kuchynku. Na vonkajšej strane šálky na kávu aj vo vnútri tejto nádoby môžu žiť najrôznejšie druhy baktérií, zvlášť ak zdieľate priestor s niekým ďalším. Väčšina z týchto baktérií je neškodná, niektoré však môžu dať vášmu imunitnému systému veľmi silný úder.

Podľa odborníkov majú najväčšiu tendenciu cestovať po priestore vírusy spôsobujúce chrípku alebo prechladnutie, ktoré môžu pristáť vo vnútri prázdnej šálky na kávu alebo na jej vonkajšej strane. Na šálku sa v zdieľanom priestore môžu dostať aj ďalšie baktérie a vírusy z rúk alebo úst. Čím je prostredie teplejšie, tým viac praje prenosu a ďalšiemu množeniu týchto choroboplodných zárodkov.

Streptokoky, stafylokoky aj fekálne baktérie

Zle umyté alebo špinavé šálky a hrnčeky na kávu, ktoré ich majitelia používajú zas a znova, sú doslova liahniskom baktérií. Nájdete na nich streptokoky, stafylokoky a veľké množstvo orálnych baktérií. Samozrejme, keby sa z neumývanej šálky napil niekto ďalší, preniesol by doň zo svojich úst aj ďalšie baktérie.

Na základe výskumu sa zistilo, že 41 percent skúmaných hrnčekov a šálok na kávu používaných v kancelárskom prostredí bolo kontaminovaných fekálnymi baktériami. Hoci tieto baktérie nie sú pre zdravého človeka nebezpečné, riziko predstavujú pre ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Akým spôsobom umývať hrnčeky na kávu? Spoliehajte sa na umývačku riadu

Ak máte doma alebo v zamestnaní umývačku riadu, je vyhrané. Zvlášť na pracoviskách v zdieľaných kuchynkách sa vyhýbajte tomu, aby ste umývali svoj hrnček na kávu použitou hubkou na riad, ktorá, pretože ju používa každý, je plná baktérií. A to vrátane E-coli alebo salmonely.

Svoj hrnček na kávu si radšej nechajte umyť v umývačke riadu na najvyššiu možnú teplotu. Jedine týmto spôsobom sa zbavíte väčšiny baktérií, ktoré prišli na vašu šálku. A čo robiť, keď umývačku riadu v práci nemáte? Svoj špinavý hrnček umyte horúcou vodou so saponátom v ruke za použitia papierovej kuchynskej utierky. Potom hrnček opláchnite studenou vodou a následne utrite opäť jednorazovou papierovou utierkou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané