1. Hubka a handrička
Prvé miesto nie je žiadne prekvapenie. Najväčším problémom je krížová kontaminácia, teda že rovnakou hubkou umývate poháre od vína, doštičky na krájanie i povrch kuchynskej linky. Neustála vlhkosť potom bujnenie patogénov podporí.
Riešenie: Kedykoľvek si spomeniete, nechajte mokrú hubku minútu v mikrovlnke na plný výkon (pozor pri vyberaní) a meňte ju každý týždeň alebo v okamihu, kedy začína páchnuť.
2. Utierky
Niekto používa papierové utierky, ale väčšina domácností preferuje látkové – šetrí sa tak životné prostredie, pretože sa dajú prať. Avšak ako spoznať, že už je čas?
Riešenie: Ak varíte aspoň jedno náročnejšie jedlo za deň, meňte utierku denne, maximálne každý druhý deň.
3. Rukoväte, gombíky, vodovodné batérie
Pri varení alebo pečení sa dotýkate potravín a ruky si priebežne umývate pod tečúcou vodou. Predtým ale siahnete na vodovodnú batériu, gombík od sporáka, o rukovätiach šuplíkov ani nehovoriac.
Riešenie: Umývajte tieto miesta vždy, keď čistíte kuchynskú dosku. Pri výbere varnej dosky dajte prednosť variante bez gombíkov (dotykové ovládanie), miesto kohútikov voľte pákový mechanizmus batérie.
4. Dosky na krájanie
Na doskách, či už sú plastových, alebo drevených, vznikajú pri používaní drobné zárezy, ktoré sú ideálnym domovom mikróbov, aj keď ste dosku poriadne umyli pod tečúcou vodou.
Riešenie: Na zeleninu používajte iné doštičky než na surové mäso. Ak máte umývačku, dávajte plastové dosky do nej. Drevené nechajte po umytí vyschnúť a občas ich posypte soľou a potrite citrónom, prípadne polejte peroxidom vodíka a po desiatich minútach umyte.
5. Otvárač na konzervy
Možno ho používate len zriedka a hneď zase uložíte späť do šuplíka. Chyba! Zobáčik, ktorý zachádza do plechovky, sa kontaminuje jedlom a v šuplíku doslova „kvitne“.
Riešenie: Po každom použití ho aspoň utrite, lepšie umyte saponátom.
6. Tanier a kryt jedla v mikrovlnke
Nielenže na tieto dve časti občas niečo vyprskne pri ohrievaní, ale sú najbližšie k jedlu a môžu do neho ľahko pridať aj veľa nechceného.
Riešenie: Ak interiér mikrovlnky čistíte len občas, otočný tanier aj kryt umývajte najlepšie denne. Viete, ako najrýchlejšie vyčistíte mikrovlnnú rúru? Dajte do nej hrsť mokrých papierových utierok a nechajte ju bežať na plný výkon tri až päť minút.
7. Misa na ovocie
Väčšinou ovocie umývate až pred konzumáciou, takže v mise na linke leží tak, ako ste ich priniesli z obchodu. Okom neviditeľné hnilobné procesy sa šíria rýchlo a zvyšky plesní a kvasiniek ostávajú aj na stenách misky alebo košíka.
Riešenie: Aspoň raz týždenne vymyte misu saponátom. Prútené košíky vyložte papierovým obrúskom a pravidelne ho vymieňajte.
8. Stojan na nože
Aj keď do držiaka vkladáte nože čisté, môžete ich vytiahnuť „zašpinené“ – v záhyboch a škárach stojanu sa usadzujú rôzne nečistoty vznikajúce pri varení.
Riešenie: Raz za mesiac vyklepte z bloku na nože prach a prepláchnite ho vodou s umývacím prípravkom, prípadne potrite vnútorné časti peroxidom. Možno vám bude vyhovovať, keď si vyrobíte parádny magnetický držiak na nože sami.
9. Zásuvka na príbory
Býva umiestnená hneď pod pracovnou doskou a často sa otvára, takže do nej padajú nielen omrvinky, ale aj iné nečistoty, ktoré sa potom na príboroch dostanú celkom jednoducho do jedla.
Riešenie: Udržujte jednotlivé priehradky šuplíku v čistote, vytierajte ju octom, aby sa tam baktérie nemnožili.
10. Plastové varešky
Väčšinou sú tvorené dvoma dielmi a spoj miešacej časti a držadla môže skrývať „poklad“ vo forme usadených zvyškov potravín.
Riešenie: Ak nevlastníte umývačku, vydrhnite záhyby varešiek napríklad starou zubnou kefkou.