Maďarskú seniorku trápil rad zdravotných ťažkostí, mala veľkú nadváhu, k tomu problémy s tlakom, ale najhoršie bolo, že pomaly prichádzala o zrak vinou šedého zákalu. V 60 rokoch nebola schopná sa sama o seba postarať a myslela na najhoršie. Teda len do doby, než jej kamarátka poradila recept, ako sa dostať zase do formy. Hlavnú úlohu v tejto ozdravnej kúre hrá červená repa, nenápadná a mnohými zatracovaná zelenina, ktorá má však doslova zázračné účinky.
Zelenina so zvláštnou chuťou, ale zázračnými účinkami
Červená repa je lacná, ale nenahraditeľná. Hodí sa výborne do šalátov, polievok i na nátierky. Okrem rozmanitého kulinárskeho použitie je však predovšetkým zdravá a ľudia by si ju mali dopriať čo najčastejšie, v prípade zdravotných ťažkostí dokonca denne. Obsahuje vitamíny radu B a C, navyše celý rad minerálov, ako sú draslík, sodík, vápnik a horčík, ktoré pomáhajú regenerovať bunky a podporujú imunitný systém človeka.
Pri diéte, proti rakovine aj šedému zákalu
Červená repa obsahuje okrem množstva vitamínov a minerálov tiež antioxidanty, ktoré pomáhajú odstraňovať z tela voľné radikály a chránia pred rozvinutím rakoviny. Okrem toho červená repa zlepšuje krvný obeh a čistí hrubé črevo. Je skvelým pomocníkom pri diéte, pretože napomáha vyplavovaniu prebytočnej vody z organizmu vrátane vylúčenia toxínov, podporuje funkciu čriev a pečene. Tým však výpočet pozitívnych účinkov vôbec nekončí, pretože práve ako v prípade maďarskej seniorov napomáha konzumácia červenej repy na zmiernenie šedého zákalu a videnie. Obsiahnutý tryptofán má navyše upokojujúce účinky na myseľ a nervovú sústavu.
Ako jesť červenú repu podľa maďarského receptu?
Po vzore maďarských seniorov je vhodné konzumovať cviklu čo najčastejšie, ideálne vo forme repného šalátu s cibuľou. Olúpte preto 3 repy a varte ich vo vode s trochou soli, potom nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké plátky a dajte do misky. Olúpte dve menšie cibule, ktoré naplátkujte na polmesiačiky, pridajte k repe. Pokvapkajte extra panenským olivovým olejom, dochuťte octom a dosoľte. Nechajte hodinu odležať a konzumujte namiesto prílohy alebo na večeru s celozrnným pečivom.