Objavte šarm španielskej kuchyne s tradičnou tortilla de patatas! Tento jednoduchý, ale nesmierne chutný pokrm sa skvele hodí na každú príležitosť a môžete ho servírovať teplý alebo studený. Poďme sa pozrieť, ako si môžete tento pokrm prispôsobiť podľa vlastných predstáv a čo všetko o ňom možno neviete.
Tortilla de patatas, známa aj ako španielska omeleta, je omnoho viac než len zmes zemiakov a vajec. Tento pokrm má bohatú históriu, ktorá siaha až do 17. storočia, kedy sa spomína v dielach Francisca Martíneza Montiña, osobného kuchára kráľa Filipa III. Základom sú vždy zemiaky a vajcia, ale podľa osobnej chuti môžete pridať cibuľu, papriky, slaninu, syr, chorizo, huby, tuniaka, fazuľky alebo špenát. Tortilla sa tradične podáva nakrájaná na kocky ako lahodný predkrm alebo súčasť obľúbených tapas. Tento pokrm nie je len svedectvom španielskej kulinárskej tradície, ale aj ukážkou toho, ako môžete jednoduché suroviny premeniť na niečo výnimočné.
Španielska zemiaková tortilla
Čas prípravy: 40 minút
Ingrediencie:
- 5 väčších zemiakov
- 5 vajec
- 1 cibuľa
- soľ
- korenie
- olivový olej
Príprava:
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky alebo veľmi tenké plátky (3-4 mm). Cibuľu nakrájajte na prúžky alebo kocky.
- Vajcia rozšľahajte v miske, osoľte a okoreňte.
- V panvici rozohrejte olivový olej a opečte na ňom cibuľu do mierne zlatistej farby. Potom ju z panvice vyberte.
- Do panvice pridajte olivový olej a na miernom plameni na ňom pozvoľna opekajte zemiaky, kým nezmäknú. Trvá to zhruba 15 minút podľa sily plátkov alebo veľkosti kociek.
- Zemiaky a cibuľu nasypte do vaječnej zmesi. Premiešajte a potom nalejte späť do rozohriatej panvice. Keď bude tortilla dostatočne pevná, pomocou taniera ju obráťte a opečte z druhej strany dozlatista.
- Hotovú tortillu nakrájajte na kúsky a podávajte. Skvele chutí aj studená.