Solenie je škodlivé, chuť na slané je len zvyk

Zdieľať
88891941_c0246097 salt_cellar spl.jpg

Soľ, teda hlavne chlór a sodík, sú prvky, ktoré sú pre organizmus nesmierne dôležité. V bežnej strave, pitnej vode aj v minerálnych vodách je však takých prvkov nielen dostatok, ale niekedy aj nadbytočné množstvo.

Podľa odborníčky je však rozdiel v tom, či solíme veľa, alebo málo. V malom množstve nám soľ neuškodí. Naša spoločnosť si však zvykla na konzumáciu veľkého množstva, čo nám neprospieva.

Drink warm salt water without refined table salt.jpg

Denne jeme trikrát až štyrikrát viac soli, než je vôbec potrebné

Maximálna dávka, ktorú môžeme bez obáv konzumovať, je päť gramov (čajová lyžička). Nepotrebujeme ju, ale je to ešte primerané množstvo, ale do tohto objemu patrí aj soľ obsiahnutá v potravinách, ktoré konzumujeme.

Najvyšší podiel soli získavame z priemyselne spracovaných potravín, z údenín, syrov, konzerv a podobne, do ktorých sa soľ pridáva aj z konzervačných dôvodov, kvôli ich trvanlivosti. Rozbory dennej stravy ukazujú, že konzumujeme denne 15 až 20 gramov soli, čo je trikrát až štyrikrát viac. Obmedzte priemyselne vyrábané výrobky a začnite si doma viac variť. Tiež zvýšte podiel ovocia a zeleniny v strave.

88891941_c0246097 salt_cellar spl.jpg

Sodík je jeden z hlavných prvkov, ktoré udržujú stálosť vnútorného prostredia. Na jeho koncentráciu v tele je organizmus škodlivý. Nadmerným solením, najmä pri nedostatočnom pitnom režime, neprimerane zaťažujeme obličky a soľ tiež predstavuje závažný rizikový faktor hypertenzie.

Chuť človeka na slané je podľa odborníkov vypestovaný zvyk. Ak by človek od narodenia nezjedol nič posoleného, nijako by mu soľ nechýbala. So znižovaním obsahu soli v strave je najlepšie začať v detskom veku. Akonáhle si dieťa na slané zvykne, je ťažké ho návyku zbaviť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané