Slováci začali dávať mleté mäso do PET fľaše. Keď zistíte dôvod, budete to robiť tiež!

Zdieľať
mleté mäso
mleté mäso Foto: depositphotos.com

Zdá sa vám, že v kuchyni už nemôžete nič nové objaviť? Možno sa mýlite! Internet je plný rôznych netradičných nápadov a niektoré z nich vás môžu naozaj prekvapiť. Dnes vám predstavíme jednoduchý spôsob, ako si pripraviť chutné mäsové špízy pomocou bežnej PET fľaše. Znie to nezvyčajne, však? Uvidíte, že tento trik si rýchlo obľúbite.

Čo budete potrebovať na prípravu špízov:

  • 500 g hovädzieho mletého mäsa
  • 1 žĺtok
  • 10 g nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky sladkej papriky
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 stredne veľká cibuľa

Postup prípravy mäsovej zmesi

Mleté mäso vložíte do misky a zmiešate s ostatnými ingredienciami: žĺtok, nasekaná petržlenová vňať, sladká paprika, soľ a mleté korenie. Cibuľu nastrúhate alebo nakrájate nadrobno a tiež pridáte do zmesi. Všetko dôkladne premiešate, aby vznikla kompaktná mäsová hmota pripravená na špízy.

Použitie PET fľaše: Nečakaný pomocník

Prečo práve PET fľaša? Je to jednoduché – z tejto obyčajnej fľaše si vyrobíme praktickú formu na tvarovanie špízov. Fľašu rozrežeme v strede, spodnú časť odložíme a ponecháme si hornú. Fľašu umyjeme a necháme vysušiť. Potom ju otočíme hore dnom, zatiaľ čo uzáver zostane zatvorený, a naplníme ju pripravenou mäsovou zmesou.

Na kuchynský stôl položíme konzervu, ktorá má menší priemer ako hrdlo fľaše. Fľašu s mäsom postavíme na konzervu a pomaly odšraubujeme uzáver. Do otvoru vložíme špajdľu alebo dlhé drevené páratko a jemne tlačíme na fľašu, čím sa mäso začne vytláčať vo forme mäsových valčekov. Keď má valček požadovanú dĺžku, opatrne ho oddelíme a pokračujeme s ďalším.

Grilovanie špízov

Pripravené mäsové valčeky na špajdľach grilujeme na rozohriatom grile alebo panvici. Pre gurmánov odporúčame špízy obaliť do plátkov syra, ktorý na grile krásne zmäkne a dodá jedlu jemnú krémovú chuť. Ako prílohu si môžete zvoliť grilovanú zeleninu alebo čerstvý šalát.

Jogurtový dip na dochutenie

A teraz prichádza bonus pre milovníkov omáčok. Po grilovaní špízov môžete použiť odloženú spodnú časť PET fľaše na prípravu jednoduchého jogurtového dipu. Stačí do nej naliať 500 g bieleho jogurtu, pridať 2 lyžice čerstvej mäty, ½ lyžičky soli a ¼ lyžičky mletého čierneho korenia. Všetko dôkladne premiešajte. Hotové špízy potom namáčajte do dipu a pre extra chuť môžete špízy obaliť v sušenej cibuli.

Záver

Tento šikovný trik s PET fľašou vám uľahčí prípravu dokonale tvarovaných špízov a určite sa stane vaším obľúbeným spôsobom, ako si vychutnať grilované jedlo. Navyše, s jogurtovým dipom a chrumkavou sušenou cibuľou sa vaše mäsové špízy stanú hitom každého grilovania!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané