Slováci hľadajú lacnejšie alternatívy k maslu. V pečení našli výhodnejšie riešenia

Zdieľať
maslo
maslo Foto: Denisa Stachová

Maslo, ktoré býva základom mnohých obľúbených receptov, či už slaných alebo sladkých, začína byť pre mnohých nedostupné. Dôvodov je niekoľko – vysoké ceny, rôzne potravinové intolerancie, ale aj snaha zvoliť ekologickejšie riešenia. Našťastie, existuje mnoho spôsobov, ako maslo nahradiť. Niektoré z týchto alternatív sú nielen cenovo výhodnejšie, ale môžu tiež obohatiť vaše jedlá o nové chute a zlepšiť vaše zdravie.

Ghí – tradičná náhrada masla

Ghí, prečistené maslo, patrí medzi obľúbené náhrady najmä pre tých, ktorí majú problémy s laktózou. Aj keď ghí nepatrí medzi najlacnejšie možnosti, jeho výroba doma je jednoduchá. Okrem toho dodáva jedlu bohatšiu chuť a lepšiu vlhkosť. Treba však upraviť množstvo múky a tekutín v recepte, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.

Olivový a kokosový olej ako zdravé alternatívy

Olivový olej sa často používa tam, kde chceme zvýrazniť ovocné či orechové tóny v pečení. Kokosový olej, na druhej strane, je ideálny pre sladké dezerty, pretože jeho charakteristická chuť môže pridať jedinečný rozmer. Pri používaní týchto olejov však dbajte na to, že ich textúra môže ovplyvniť konečný výsledok jedla.

Tvaroh – ľahká a výživná možnosť

Ak hľadáte niečo naozaj zdravé, tvaroh môže byť skvelým riešením. Má menej tuku ako maslo a môžete ho dochutiť bylinkami, korením alebo dokonca ovocím, ak chcete vytvoriť sladký variant.

Netypické, ale účinné náhrady

Ak chcete byť ešte kreatívnejší, môžete maslo nahradiť gréckym jogurtom, tekvicovým pyré, avokádom, rozmačkanými banánmi či jablkovým pyré. Ak máte radi orechy, domácimi orechovými maslami môžete svoje jedlá obohatiť, no dávajte pozor na vyšší obsah kalórií a tukov. Pre tých, ktorí sú alergickí na orechy, je skvelou voľbou slnečnicové maslo, ktoré má menej tuku aj kalórií.

Margarín – nie vždy tá najlepšia voľba

Hoci by sa mohlo zdať, že margarín je jednoduchou náhradou masla, nie je to úplne tak. Margarín je často vysoko priemyselne spracovaný a nielenže chuťovo neodpovedá maslu, ale ani z výživového hľadiska ho neprekonáva. Preto je lepšie pri hľadaní náhrady za maslo vyhnúť sa margarínu a siahnuť po kvalitnejších možnostiach.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané