Slivková zemiaková placka. Recept dedičný po generácie, po ktorom sa vám zbiehajú sliny

Zdieľať
slivková zemiaková placka
slivková zemiaková placka Foto: www.shutterstock.com

Slivková zemiaková placka. Možno vám tento názov znie trochu neobvykle, ale po jeho ochutnaní pochopíte, prečo je tento recept dedičstvom, ktoré sa odovzdáva z generácie na generáciu. Ide o kombináciu sladkých sliviek a koreneného zemiakového základu, ktorá vytvára chuťový zážitok, ktorý presahuje bežné kulinárske zážitky. Existujú dve skvelé verzie, ako tento pokrm pripraviť, takže si môžete vybrať tú, ktorá vám najviac vyhovuje podľa nálady alebo počtu hostí.

Prvá možnosť je ideálna pre tých, ktorí si obľubujú klasické smažené placky. Začnite tým, že si pripravíte cesto: nastrúhané zemiaky dôkladne zmiešajte s vajíčkami, hladkou múkou, soľou, majoránkou a čiernym korením. Dôležité je dosiahnuť správnu konzistenciu – cesto by malo byť husté, no nie príliš tuhé, aby sa dalo pekne tvarovať na panvici. Na rozohriatej panvici s trochou masla alebo oleja začnite smažiť jednotlivé placky do zlatista, pričom ich občas otočte, aby sa rovnomerne prepiekli z oboch strán.

Medzitým si pripravte slivkovú omáčku. Ak máte čerstvé slivky, jednoducho ich umyte, odstráňte kôstky a nakrájajte ich na menšie kúsky. V prípade sušených sliviek ich nechajte predtým namočiť vo vode alebo rumu, aby zmäkli a získali lepšiu textúru. Na panvici rozpustite kúsok masla, pridajte pripravené slivky, posypte ich trochou cukru a nechajte chvíľu skaramelizovať. Táto sladká omáčka v kombinácii s chrumkavými plackami vytvorí dokonalý kontrast a ponúka nezabudnuteľnú chuť.

Druhá verzia je ešte jednoduchšia a veľmi praktická, ak pripravujete jedlo pre väčší počet ľudí. Namiesto smaženia jednotlivých pleciek na panvici tento raz použijete rúru. Cesto pripravíte rovnakým spôsobom ako pri prvej variante, ale namiesto smaženia ho rovno nalejte na vopred vymastený plech. Na vrch cesta rovnomerne rozložte nakrájané slivky. Ak máte radi výraznejšiu sladkú chuť, môžete ich posypať cukrom alebo škoricou. Takto pripravený plech vložte do predhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C, kým cesto nezíska zlatistú farbu a okraje nebudú krásne chrumkavé.

Obidve metódy majú svoje prednosti a čaro. Tradične smažená placka s omáčkou predstavuje chuťovú kombináciu chrumkavého cesta a šťavnatých, karamelizovaných sliviek, ktorá sa vám určite zapáči. Pečená verzia je zase pohodlnejšia a efektívnejšia pri varení pre väčší počet osôb, pretože všetky chute sa spoja priamo počas pečenia. Experimentujte s oboma spôsobmi, aby ste zistili, ktorá verzia sa stane vaším osobným favoritom.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané